Ukrayna 120 Günlük Tahıl İhracat Anlaşmasının Şartlarına Bağlı Kalacak

17 Mart 2023

Reuters'in salı günü üst düzey bir Ukraynalı hükümet yetkilisine dayandırdığı haberine göre, Ukrayna, Karadeniz tahıl ihracatı girişiminin 120 günlük uzatılmasına ilişkin geçen yıl imzaladığı anlaşmanın şartlarına bağlı kalacak.

Rusya'nın TASS haber ajansı, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko'nun, Rusya'nın işgalinin ardından Ukrayna'nın tarım ürünleri ihraç etmesine yardımcı olan anlaşmanın önceki şartlarla uzatıldığını söylediğini aktardı.

Grushko, anlaşmanın 60 gün uzatıldığını söyledi. Bir Rus kaynak salı günü ayrı ayrı, 60 günlük uzatmanın 60 gün sonra taraflardan birinin anlaşmanın feshi konusunu gündeme getirebileceği anlamına geldiğini söyledi.

Ancak Ukrayna, temmuz anlaşmasında uzatmaların en az 120 gün için mümkün olduğunu ve tarafların daha kısa süreler istemesi halinde orijinal anlaşmanın değiştirilmesi gerektiğini açıkça belirttiğini belirtti.

Üst düzey Ukrayna hükümet yetkilisi, "Ruslar, 60 günün (uzatma) yasal olarak mümkün olmadığını anladılar ve bu nedenle bir çıkış yolu bulmaya çalışıyorlar" dedi.

Karadeniz Tahıl Girişimi, geçtiğimiz temmuz ayında Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin arabuluculuğuyla başlatıldı ve Kasım ayında uzatıldı.

Kiev, anlaşmayı en az bir yıl uzatmak istediğini ve Ukrayna'nın Mykolaiv şehrinin limanlarının dahil edilmesini istediğini söyledi.

Rusya ve Ukrayna'nın geçtiğimiz temmuz ayında Türkiye'de anlaşmayı imzalamasından bu yana, Ukrayna limanlarından milyonlarca ton tahıl ve diğer gıda ürünleri ihraç edildi.

Kaynak: thecattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü