Ukrayna, AB Gıda Güvenliği Konusundaki Endişelerin Artmasıyla Temel Gıda Maddelerinin İhracatını Durdurdu

08 Mart 2022

Ukrayna haber ajansı Interfax Ukrayna'ya göre, AB çiftçileri blok genelinde gıda güvenliği konusunda alarm verirken, Ukrayna hükümeti buğday, mısır, kümes hayvanları eti ve ayçiçek yağı gibi temel gıda maddelerinin ihracatında lisans uygulamasına başladı.

6 Mart Pazar günü yayınlanan hükümet kararında, ihracat için sıfır kota uygulaması kararının, 2022 yılında lisansa tabi olarak mısır, yulaf, karabuğday, darı, şeker ve insan tüketimine uygun tuzu da kapsadığı belirtiliyor.

Ukrayna Başbakanı Denys Shmyhal Pazar günü yaptığı açıklamada, hükümetin ihracatı sınırlamaya karar verdiğini söyledi. Tek başına Ukrayna, AB buğday ithalatının %19'unu ve yağlı tohum ithalatının %13'ünü oluşturuyor. Rusya ile birlikte Ukrayna, dünyanın buğday ve arpasının üçte birinden fazlasının yanı sıra mısırın %17'sini ve ayçiçek yağı ve tohumlarının %50'sinden fazlasını sağlıyor.

Bu nedenle Rusya'nın Ukrayna'yı işgali, buğday fiyatlarının geçen hafta fırlayarak son 14 yılın en yüksek seviyesine çıkmasıyla birlikte dünyanın iki temel tahıl piyasasına şok dalgaları gönderdi.

Kaynak: Euractiv
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü