Ukrayna, Eylül Ayı İhracat Yapısında Tahıl ve Ayçiçek Yağı Lider Konumda

05 Ekim 2022

Ukrayna Ekonomi Bakanlığı Basın Servisi’nden alınan bilgiye göre, Eylül ayında, Ukrayna ihracatının parasal olarak hacmi bu yılın Ağustos ayına göre %23'ten fazla arttı.

Geçen ay Ukraynalı işletmeler 4 milyar 144 milyon dolar değerinde ürün ihraç etti. Karşılaştırma için Ağustos ayında bu rakam 3 milyar 363 milyon dolardı. Bu, Şubat 2022'den bu yana en iyi sonuçtur.

Ukrayna ihracatının hacmi de niceliksel olarak arttı. Ağustos ayında yurtdışına ihraç edilen Ukrayna ürünlerinin hacmi 7,29 milyon tona ulaşırken, Eylül ayında bu gösterge %32 artarak 9,66 milyon tona ulaştı.

Bu sayede ticaret dengesi göstergesi Eylül ayında iyileşti - geçen ay ithalat hacmi ihracat hacmini sadece 354 milyon dolar aşarken, Ağustos ayında ticaret dengesinin negatif dengesi 1 milyar 53 milyon dolar olarak gerçekleşmişti.

Ukrayna Ekonomi Bakanı Yuliya Svyridenko “Şimdi Ukrayna ürünlerinin ihracatının yukarı yönlü dinamiklerini gözlemliyoruz. Temmuz'da ihracat hacmi 5,79 milyon ton, Ağustos'ta 7,29 milyon ton ise, Eylül'de 9,66 milyon tona ulaştık. En önemli başarı ticaret açığının azaltılmasıdır. Ne yazık ki, mal ticareti dengesi hala negatif, ancak aynı zamanda negatif gösterge Ağustos ayına göre üç kat azaldı. Hükümetin Ukrayna ihracatını teşvik etme eylemleri sayesinde ticaret dengesi göstergelerinin iyileşmeye devam edeceğini umalım" dedi.

Kaynak: ukragroconsult
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü