Ukrayna Tahıl Hasadı 2023/2024 Sezonu İçin 35-40 Milyon Tona Düşecek

03 Şubat 2023

Ukrayna'nın tahıl hasadı 2023'te 12-15 milyon ton buğday ve 15-17 milyon ton mısır dahil olmak üzere 35 ila 40 milyon tona düşecek.

IMC tarım şirketinin CEO'su ve "Ukrayna Tarım Ticareti Kulübü" Derneği başkanı Alex Lissitsa, bir tahıl konferansında Ukrayna'nın 2023/24 sezonunda yaklaşık 15 milyon ton tahıl ihraç edebileceğini söyledi. İhracat, 7 milyon tona kadar buğday ve 10 milyon tona kadar mısır içerebilir.

Lissitsa ayrıca, düşük buğday üretiminin yerel tüketim için belirli bir tahıl kıtlığına yol açabileceğini ve bunun da potansiyel olarak Ukrayna'dan gıdalık buğday ihracatına kısıtlamalara yol açabileceğini söyledi ve ekledi: "Böyle bir tehlike var." Yetkililerin ekilen miktarın düşük olmasına büyük olasılıkla şaşırarak, bir ihracat yasağına ilişkin beklenen tartışmanın Mayıs ayında başlayacağını söyledi.

Lissitsa, düşüşün ana nedeninin geçen yıl Şubat ayı sonundaki Rus işgali olduğunu söyledi. Ülkenin doğusundaki, güneyindeki ve kuzeyindeki toprak parçaları savaş yüzünden işgal edildi veya hasar gördü. Rusya'nın Ukrayna enerji tesislerine yönelik saldırıları, ülke genelinde milyonlarca insan için elektrik kesintilerine yol açtı.

Ukrayna Tarım Konseyi başkan yardımcısı Denys Marchuk, Ukrayna televizyonuna verdiği demeçte, Ukrayna'da mısır ekilen alanın çiftçiler için para sıkıntısı ve elektrik kesintileri nedeniyle 2023'te %30 ila %35 oranında düşebileceğini söyledi. 2022 hasadından elde edilen önemli miktarda mısırın hala tarlalarda olduğunu ve hasat edilemediğini ve düşük yerli mısır fiyatının çiftçilerin emeklerinin karşılığını almasına izin vermediğini söyledi.

Ukrayna, dünyanın önde gelen buğday ve mısır yetiştiricilerinden biridir, ancak 2021'de hasat edilen 86 milyon tonluk rekor seviyeden 2022 tahıl hasadının yaklaşık 51 milyon tona düşebileceği öngörülmektedir.

Kaynak: https://www.cattlesite.com
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü