Ukraynalı Tüccarlar, Tahıl İhracatı Anlaşması Kapsamında Kargo Sırası için Şeffaf Kurallar İstiyor

09 Mart 2023

Ukraynalı tahıl tüccarları sendikası(UGA) Çarşamba günü hükümetten, Birleşmiş Milletler ve Türkiye'nin aracılık ettiği bir tahıl ihracatı anlaşması kapsamında Ukrayna'nın Karadeniz limanlarında yüklemeden önce kargo gemilerinin nasıl sıraya girmesi gerektiğine dair şeffaf kurallar getirmesini istedi.

UGA yaptığı açıklamada, "Ukrayna'da çalışmanın açık ve şeffaf olması son derece önemlidir" dedi. Geçen Temmuz ayında aracılık edilen Karadeniz Tahıl Girişimi, Rusya'nın işgalinin ardından abluka altına aldığı üç Ukrayna limanından tahıl ihraç edilmesine izin verdi.

Anlaşma Kasım ayında uzatıldı ve bir uzatma kararlaştırılmadığı takdirde 18 Mart'ta sona erecek.

Ukrayna, Rusya'yı Ukrayna tarım ürünlerini taşıyan gemilerin denetimlerini geciktirerek sevkiyatların azalmasına ve tüccarlar için kayıplara yol açmakla suçladı. Rusya ise bu suçlamaları reddetti.

UGA, gemi kuyrukları için sistemin, gemiler yerine liman görevlileri veya terminaller tarafından aylık olarak organize edilmesi için değiştirilmesini önerdi. Öncelik, 9 Şubat'tan itibaren sıraya kayıtlı gemilere gitmeli dedi.

Birlik ayrıca terminallerin, anlaşmanın uygulanmasını denetleyen Türkiye'deki Ortak Koordinasyon Merkezine iletilmesi için gemi hareketlerinin ayrıntılı bir planını iki haftada bir Ukrayna liman otoritesine sağlaması gerektiğini söyledi.

UGA ayrıca, her operatör için bir gemi kotası tahsis edilmesini, önceden kamuya açık hale getirilmesini ve terminallere kota dağıtımı açısından oluşturulan kuyrukta herhangi bir değişikliğin yasaklanmasını önerdi.

Ukrayna tarım bakanlığı Çarşamba günü yaptığı açıklamada, ülkenin 2022/23 sezonu için şimdiye kadarki tahıl ihracatının, Rus işgalinin neden olduğu daha az hasat ve lojistik zorluklar nedeniyle yaklaşık %26 düşüşle 32,3 milyon tona düştüğünü söyledi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü