Uluslararası Ekip, Uganda'nın Uranyum Arama Planlarını İnceliyor

05 Temmuz 2024

Uganda’da uzmanlardan oluşan bir ekip, ülkenin uranyum arama programı geliştirme ile bunun sonucunda ulusal nükleer enerji programı oluşturma amacıyla topraklarından uranyum çıkarabilme kapasitesini değerlendirdi.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın (UAEA) teknik iş birliği programının desteğiyle yürütülen ve Ajansın liderlik ettiği Entegre Uranyum Üretim Döngüsü İncelemesi Misyonu, Uganda'nın uranyum araştırmalarını desteklemek için gereksinim duyacağı altyapının durumunu projenin ilk aşaması olarak görüyor. Uranyum üretim döngüsü araştırma programı Uganda ülke yönetiminin isteği üzerine gerçekleştirildi.

Arjantin, Avustralya, Fransa, Namibya’dan gelen uzmanlar ile UAEA uzmanlarından oluşan ekip, insan kaynakları kapasitesi ile düzenleyici çerçeve de içerisinde olmak üzere 16 temel konuyu incelemesi sonrasında Uganda'ya nükleer enerji hedeflerini gerçekleştirmeye daha da yakınlaşabilmesi için atması gereken adımları önerdi. Önerilen adımların içerisinde nükleer enerji üretimi için gerekli olan uranyumun ülke topraklarından çıkarılması da bulunmakta. Çoğunluğu Uganda Enerji ile Maden Geliştirme Bakanlığı'ndan olmak üzere 82 katılımcı uluslararası ekibin bilgilendirme toplantılarına katıldı.

Günümüzde Uganda halkının yalnızca yarısının elektrik enerjisine erişimi bulunmakta. Ülke yönetimi, 2030 yılına kadar elektrik enerjisine erişim oranının %99'un üzerine çıkmasını, 2031 yılına kadar da yerli maden kaynaklarından çıkarılacak uranyumun yardımıyla ülkede nükleer enerjiden elektrik üretilmesini hedefliyor.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü