Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Temiz Enerji Geçişi İçin Endonezya’da Politika Reformunun Gerekli Olduğunu İfade Etti

05 Eylül 2022

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayınlanan raporda, Endonezya'nın 2060 yılına kadar net sıfır emisyon elde etme hedefinin bir parçası olarak yenilenebilir enerjinin önünü açacak ve kömüre olan bağımlılığı azaltacak politika reformlarının sağlanması gerektiği ifade edildi.

Dünyanın en büyük karbon salan ülkelerinden biri olan Endonezya, küresel sıcaklık artışlarının 1,5 santigrat dereceyle sınırlanmasına yardımcı olmak için önemli görülen kömürün aşamalı olarak kaldırılmasına yönelik küresel bir taahhüt imzaladı.

Endonezya, toplam enerji portföyünün yenilenebilir olan kısmını 2025 yılına kadar %23'e çıkarmayı hedefliyor, ancak şu ana kadar yalnızca %12'ye ulaşabildi. Kömür şu anda ülkenin elektrik ihtiyacının yaklaşık %60'ını karşılıyor. Uluslararası Enerji Ajansı’na (IEA) göre, iklim taahhütlerinin karşılandığını varsayan bir senaryo çerçevesinde Endonezya, bugün yaklaşık 0,4 GW olan güneş ve rüzgâr kapasitesini 2030 yılına kadar 25 GW düzeyine çıkarabilir.

Bununla birlikte, Endonezya kömür santrallerine karbon vergisi koyma planını da erteledi. Verginin başlangıçta Nisan 2022'den itibaren yürürlüğe girmesi planlanıyordu.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü