Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Yenilenebilir Kaynaklar Sayesinde Küresel Karbon Emisyonlarının Bu Yıl %1'den Az Artış Göstereceğini Açıkladı

20 Ekim 2022

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), yenilenebilir enerji kaynaklarının ve elektrikli araçların yaygınlaşmasının kömür talebinden daha fazla olması nedeniyle, yanan fosil yakıtlardan kaynaklanan küresel karbondioksit emisyonlarının bu yıl yüzde 1'in biraz altında artmasını bekliyor.

Uluslararası Enerji Ajansı’nın ilgili raporunda, karbon emisyonlarının bu yıl yaklaşık 300 milyon ton artarak 33,8 milyar tona yükseleceği, 2021'deki yaklaşık 2 milyar tonluk sıçramaya kıyasla çok daha küçük bir artış olacağı belirtildi.

Bu yıl kaydedilen karbon emisyonu artışının büyük bölümünün, hava yolculuğunun pandemi sonrası toparlanması neticesinde havacılık sektörü ve elektrik üretim faaliyetleri sonucu gerçekleştiği ifade edildi. Ukrayna'daki savaş nedeniyle, doğal gaz fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ülkelerin kömür talebi artışı sonucu karbon emisyonlarındaki yükselmenin 1 milyar tonla çok daha büyük olabileceği ancak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımıyla emisyonlardaki artışın sınırlı kaldığı vurgulandı.

Raporda, güneş ve rüzgar enerjisinin küresel yenilenebilir elektrik üretiminde 700 terawatt-saatten (TWh) fazla bir artışa öncülük ettiği ve bunun kaydedilen en büyük yıllık artış olduğu, bunun sonucunda küresel karbon emisyonlarının bu yıl 600 milyon tondan fazla artış göstermesinin önüne geçildiği belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü