Uluslararası Enerji Ajansı, OPEC+’nın Milyon Varili Bulan Sunum Açığını Kapatması Gerektiğini Dile Getiriyor

17 Şubat 2022

Uluslararası Enerji Ajansı, hassas durumdaki petrol piyasasının ham petrol fiyatlarını varil başına 100 ABD Doları’na fırlatması nedeniyle Petrol Dışsatan Ülkeler Örgütü (OPEC) ile müttefiklerini petrol üretimlerindeki giderek büyüyen açığı kapatmaya çağırdı.

Küresel salgın sonrasında yakıt tüketimi toparlanırken Suudi Arabistan ile Rusya önderliğindeki 23 ülkeden oluşan ittifak, duraksattığı üretimi geri kazanmak için çabalıyor. Ajans İcra Direktörü Fatih Birol, video bağlantısı yoluyla katıldığı Riyad'da düzenlenen bir konferansta yaptığı konuşmada, OPEC+ üyesi ülkelerin günlük üretim hedefleri olan 1 milyon varil sarmalına ulaşma konusundaki kararlarına bağlı kalmaları gerektiğini dile getirdi.

Uluslararası Enerji Forumu'nun ev sahipliğinde düzenlenen toplantıda Birol, "Üretim düzeyleri açısından OPEC+ ülkelerinin belirledikleri hedeflerle bugünkü üretim rakamları arasında önemli fark var." açıklamasını yaptı. Birol ayrıca, "Bu nedenle OPEC+ ülkelerinin sözkonusu açığı kapatması önem taşımakta" olup "umarız petrol piyasasındaki oynaklığı azaltmak üzere pazara daha fazla petrol sürerler." yorumunda bulundu.

Yetersiz yatırım ve üretim kesintisi sorunlarıyla boğuşmakta olan birçok OPEC+ üyesi ülke, petrol üretimini taahhüt ettiği üretim düzeyine getiremiyor. Petrol fiyatlarında ortaya çıkan artış ise küresel ekonomik toparlanmayı raydan çıkarmakla tehdit eden ve milyonlarca insan için yaşamın pahalanmasına neden olan enflasyonist baskıyı besliyor.

Ajansın verilerine göre kotalara tabi olan on OPEC üyesi ülke Ocak ayında piyasalara günde 23,9 milyon varil pompalarken, üretim hedefleri günlük 24,6 milyon varil.

İttifakın Ortadoğu’daki ağır topları olan Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Irak, yedek üretim kapasitelerini kullanarak boşluğu doldurabileceklerken Riyad şu ana kadar bu seçeneği kullanmama konusunda direndi. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman da konferansın basına kapalı olan oturumunda konuşma yaptı.

Birol'a göre petrolün yüksek fiyatı birçok haneye zarar verirken ekonomik büyüme üzerinde de engel oluşturma olasılığı taşıyor.

Rusya ile Batı arasında Ukrayna konusunda yaşanmakta olan gerilim tırmanırsa durum daha da kritik bir noktaya gelebilir. Moskova bazı askeri birliklerinin üslerine geri döndüğünü belirtirken Batılı yetkililer Rusya’nın bu açıklamasına temkinli yaklaşıyorlar. İçinde bulunduğumuz yılda OPEC dönem başkanlığını yürüten Kongo Cumhuriyeti Enerji Bakanı Bruno Jean Itoua, jeopolitik risklerin ham petrolün fiyatını varil başına 125 ABD Doları’na fırlatabileceği yorumunda bulunuyor.

Dönem Başkanı, tüm OPEC üyesi ülkeleri üretim kotalarını gerçekleştirmeye çağırdı.

Itoua, “Taahhüdümüze bağlı kalmak için çabalıyoruz.” derken “Tüm OPEC+ üyelerinin aynı çabayı göstermesini istiyoruz.” diye de ekledi.

ABD'de ara dönem seçimleri yaklaşırken acil petrol stokları oluşturarak benzin fiyatlarını dizginleme yolundaki girişimleri pek başarılı olamayan Başkan Joe Biden için enerji maliyetleri giderek daha acil bir sorun durumuna gelmekte.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın enerji güvenliği konusundaki kıdemli danışmanı Amos Hochstein doğrudan katıldığı Riyad konferansında yaptığı konuşmada, jeopolitik tehlikelerin “hâlâ enerji güvenliğinin tartışmasız veri olarak görülebileceği bir noktada olmadığımızı” anımsattığını söyledi. Hochstein, ABD’nin bu “zor zamanlarda” edinim sağlamak için tüketiciler ve üreticilerle işbirliği yapmaya istekli olduğunu vurguladı.


Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü