Uluslararası Enerji Ajansı, Petrol Şirketlerini, Salınımlar Konusunda Hiçbir Şey Yapmamalarının Bir Seçenek Olmadığı Konusunda Uyardı

20 Ocak 2020

Uluslararası Enerji Ajansı-UEA Pazartesi günü (Bugün) yaptığı açıklamada petrol ve gaz şirketlerinin düşük karbonlu enerjilere yatırımlarını artırmaları gerektiğini, aksi takdirde uzun vadeli karlarını ve sosyal kabullerini tehdit edebilecek artan tepkilerle karşılaşabileceklerini söyledi.

Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu’nda sunulan bir raporda UEA, yerkürenin küresel ısınmayı dizginlemek için giderek temiz enerjiye geçişi benimsemekte olması nedeniyle petrol ve gaz şirketlerinin kritik bir sorunla yüz yüze olduğunu dile getirdi.

UEA’nın açıkladığına göre küresel enerji bağlantılı salınımların yaklaşık %15’i petrol ve gazın toprak altından çıkarılmasından tüketicilere ulaştırılmasına kadar geçen süreçte ortaya çıkıyor. Enerji bağlantılı sera gazı salınımları 2018 yılında rekor düzeye yükseldi.

Sanayileşmiş ülkelere enerji konularında önerilerde bulunan Paris merkezli ajans, petrol ve gaz şirketlerinin 2015 Paris iklim anlaşması doğrultusunda salınımlarını azaltmak doğrultusunda nasıl davranacaklarını açıklamaları için artan istemle karşı karşıya oldukları yorumunda bulunuyor.

UEA’nın İcra Direktörü Fatih Birol, bir açıklamasında, “Endüstrinin her bir parçası nasıl tepki vereceğini düşünmek zorunda. Açıkçası, hiçbir şey yapmamak bir seçenek değil.” yorumunda bulundu.

Kaynak: Reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü