Uluslararası Enerji Ajansı’na Göre 2030 Yılı Yenilenebilir Enerji Hedefine Ulaşabilmek İçin Yenilenebilir Enerji Büyümesinin Hızlanması Gerekiyor

12 Ocak 2024

Küresel yenilenebilir enerji kapasitesinin 2030 yılına kadar iki buçuk kat artması bekleniyor, ancak Uluslararası Enerji Ajansı'nın (UEA) bildirdiğine göre Birleşmiş Milletler iklim görüşmelerinde görüş birliğine varılan düzeye ulaşabilmek için ülke yönetimlerinin o zamana kadar yenilenebilir enerji kapasitelerini üç katına çıkarma hedeflerine ulaşmaları gerekiyor.

UEA, yıllık Yenilenebilir Enerji Görünümü raporunda, yenilenebilir enerji kapasitesine geçen yıl eklenmiş olan yeni kapasitenin önceki yıla göre %50 oranında artışla 510 GW’ye yükseldiğini açıkladı. Eklenmiş olan söz konusu kapasite böylece kurulu kapasiteyi 3.700 GW’ye çıkarmış oluyor.

Geçtiğimiz Aralık ayında Dubai'de düzenlenmiş olan COP28 Birleşmiş Milletler İklim Konferansı’nda yerküre ülke yönetimleri, yenilenebilir enerji üretim kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkarmayı, ayrıca fosil yakıtların kullanımından uzaklaşmayı kabul etmişti. Ne var ki, gelişmekte olan ülkelerde temiz enerjiye geçişi finanse edecek mekanizmalar üzerinde hiçbir anlaşmaya varılamadı.

Ajansın raporunda, hedefe ulaşmadaki en büyük zorluğun, yeni gelişmiş ile gelişmekte olan ekonomilerin çoğunda yenilenebilir enerji kaynaklarının finansmanı ile yaygınlaştırılmasının artırılması olacağı belirtildi.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü