Uluslararası Nikel Çalışma Grubu’na Göre Küresel Nikel Pazarındaki Fazlalık Gelecek Yıl Artacak

05 Ekim 2023

Uluslararası Nikel Çalışma Grubu (UNÇG) Salı günü (03/10/2023) yaptığı açıklamada, küresel nikel piyasasındaki fazlalığın, içinde bulunduğumuz yıldaki 223.000 metrik tonluk rakamdan gelecek yılda 239.000 metrik tonluk rakama yükselmesinin beklendiğini belirterek, nikel metali üzerinde oluşacak daha yoğun baskının sinyalini verdi.

İçinde bulunduğumuz yılda Londra Metaller Borsası (LMB) CMNI3 Nikel Endeksi’nde fiyatlar şu güne kadar %38 oranında geriledi. "I. Sınıf" olarak adlandırılan yüksek kaliteli nikel metali ancak LMB sözleşmeleri kapsamında teslim edilebilirken, "II. Sınıf" olarak adlandırılan düşük kaliteli nikel metalinin üretimi Endonezya'da hızla artıyor.

UNÇG, "Tarihsel olarak nikel pazarındaki fazlalık, ya LMB çıktıları ya da I. Sınıf nikel ile ilişkilendirildi, ancak içinde bulunduğumuz yıl ile gelecek yıldaki fazlalık asıl olarak II. Sınıf nikel ile nikel kimyasalları bağlantılı olacak." yorumunda bulundu.

Lizbon merkezli çalışma grubu, paslanmaz çelik sektörünün toparlanması ile nikelin elektrikli taşıt aracı bataryalarında kullanımının artması sonucunda küresel nikel isteminin, içinde bulunduğumuz yıldaki 3,20 milyon tonluk rakamdan gelecek yılda 3,47 milyon tonluk rakama yükselmesinin beklendiğini belirtti.

Endonezya'nın nikel pik demir (NPD) üretiminin artmaya devam etmesi nedeniyle küresel üretimin, içinde bulunduğumuz yıldaki 3,42 milyon tonluk rakamdan gelecek yılda 3,71 milyon tonluk rakama yükselmesi bekleniyor.

UNÇG, Endonezya'nın karışık hidroksit çökeltisi üreten yeni teknoloji yüksek basınçlı asit süzmeli tesislerinin de üretimi artırmaya devam ettiğini ve NPD’nin kükürtlü nikel külçesine dönüşümünün arttığını vurguladı.

Uluslararası Nikel Çalışma Grubu, gelecek yıl Çin'deki nikel pik demir üretiminin azalmasını, nikel katot ile nikel sülfat üretiminin ise artmasını beklediğini ifade etti.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü