Uranyumun Fiyatı 15 Yılı Aşkın Süreden Sonra İlk Kez 80 ABD Doları’nı Aştı

23 Kasım 2023

Uranyum fiyatları, nükleer enerjiye olan talebin yeniden yükselmesi, arzın ise kesintiye uğraması nedeniyle on beş yıldan uzun bir süreden sonra ilk kez pound başına (Pound, bir ağırlık ölçüsü birimi olup 1 pound resmi olarak 453,59237 grama eşittir. Ç.N.) 80 ABD Doları’nın üzerine çıktı.

Sarı kek olarak adlandırılan ham uranyum formuna yönelik fiziksel piyasa sözleşmelerini izleyen Nymex vadeli işlemler piyasasında Pazartesi günü (20/11/2023) fiyat, pound başına 80,25 ABD Doları’nı gördü. Uranyum fiyatları, yerküre çapında nükleer enerji rönesansı olarak betimlenen gelişmelerin yanı sıra üretimde de çok sayıda zorluklar sürerken, on yılı aşkın bir süredir yatay bir çizgi izledikten sonra içinde bulunduğumuz yılda keskin bir biçimde yükseldi.

Sözkonusu gelişme, gerek madencilik hisselerinin değerini gerek uranyum türevleri yoluyla riskten para kazanan yatırımcıların ilgisini artırdı. BMO Capital Markets adlı yatırım bankacılığı firmasına göre spot uranyum ticareti zayıf bir piyasa olsa da enerji santralleri için daha önemli durumdaki dönem fiyatı da yükseliş eğiliminde.

BMO'nun emtia araştırmalarından sorumlu genel müdürü Colin Hamilton, bir raporunda "Kamu hizmeti sözleşmeleri artmaya devam ediyor." derken “Kapsam dışı hizmet gereksinimlerini karşılamak üzere ise çok az taahhütsüz üretim bulunmakta.” diye de ekledi.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü