Üst Düzey Bir Gübre Üreticisi Olan Fas, Dünyanın Gıda Arzının Anahtarı Olabilir

24 Ekim 2022

Fas, büyük üretim kapasitesine ve uluslararası erişime sahip büyük bir gübre üreticisidir. Rusya, Çin ve Kanada'dan sonra dünyanın en büyük dördüncü gübre ihracatçısıdır. 

Gübreler üç ana kategoriye ayrılma eğilimindedir; azotlu gübreler, fosforlu gübreler, potasyumlu gübreler. 2020'de gübre pazar büyüklüğü yaklaşık 190 milyar ABD dolarıydı. Fas, fosforlu gübre üretiminde belirgin bir avantaja sahiptir. Gübrelerde kullanılan fosforun elde edildiği dünyadaki fosfat kaya rezervlerinin %70'inden fazlasına sahiptir. Bu da Fas'ı küresel gıda tedarik zincirlerinin bekçisi yapıyor çünkü tüm gıda mahsulleri büyümek için fosfor elementine ihtiyaç duyuyor. Aslında, tüm bitki yaşamı da öyledir. Fosil yakıtlar gibi diğer sınırlı kaynakların aksine, fosforun alternatifi yoktur.

2021'de küresel fosforlu gübre pazarı yaklaşık 59 milyar ABD Doları'na ulaştı. Fas'ta sektörün 2020 gelirleri 5,94 milyar ABD doları olarak gerçekleşti.

Fas devletinin sahibi olduğu devlet şirketi Office Chérifien des Phosphates, krallığın ihracat gelirlerinin yaklaşık %20'sini oluşturuyordu. Aynı zamanda 21.000 kişiye iş sağlayan ülkenin en büyük işverenidir.

Fas, 2026 yılına kadar ilave 8,2 milyon ton fosforlu gübre üretmeyi planlıyor. Şu anda üretim yaklaşık 12 milyon tondur.

Kaynak: The Cattle Site
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü