Veri Merkezleri ve Elektrikli Araçların 2030 Yılına Kadar ABD'nin Enerji Yükünü Önemli Ölçüde Artıracağı Öngörülüyor

27 Haziran 2024

Danışmanlık şirketi Rystad tarafından yapılan açıklamaya göre, veri merkezleri ve elektrikli araçların ABD'nin enerji talebini önümüzdeki 10 yılın sonuna kadar Türkiye'nin yıllık tükettiği elektriğe eşdeğer olarak yaklaşık 300 terawatt-saat (TWh) kadar artırması bekleniyor.

Ülkenin artan elektrik yükünün, giderek daha fazla kesintiye uğramaya başlayan ABD elektrik şebekesine baskı yapabileceği belirtiliyor. Ancak danışmanlık firması, güneş enerjisi kapasitesinin 2023 ile 2030 arasında 237 gigawatt (GW), rüzgar kapasitesinin de 78 GW artmasını bekliyor. Firma, bunun ABD'nin veri merkezleri ve elektrikli araçlardan dolayı artan enerji talebini karşılamak için yeterli olacağını ifade etti.

Şirket, ABD’nin yıllık elektrik talebinin 2010'dan bu yana 4.000 terawatt-saat civarında sabit kaldığını belirtti. Elektrik talebi, üretken yapay zekayı geliştirmek için gereken veri merkezlerinin hızla kurulması ve ulaşım gibi elektrikli endüstrilere dayanan kurumsal ve uluslararası iklim taahhütleri nedeniyle hızlanıyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü