Verilere Göre Geçen Yıl Almanya’nın Kömür Dışalımı %8 Oranında Artarken Rusya Almanya’ya %37 Oranında Daha Az Kömür Sattı

28 Şubat 2023

Pazartesi günü (27/02/2023) yayınlanmış olan endüstri rakamlarına göre Almanya geçen yıl 44,4 milyon ton taş kömürü dışalımı gerçekleştirdi. Sözkonusu dışalım rakamı, Rusya’nın Almanya’ya gönderdiği gazın vanalarını kapatması sonrasında Almanya’nın daha fazla kömür yakmış olması nedeniyle bir önceki yıla göre %8 oranında daha fazla.

İstem üzerine Almanya Kömür Dışalımcıları Birliği’nin (AKDB) sunduğu verilere göre, Avrupa Birliği'nin 11 Ağustos'tan (2022) başlayarak Birlik üyesi ülkelere Rusya'dan kömür dışalımına yasak getirmesinin yansıması olarak Rusya'nın Almanya’ya gerçekleştirdiği kömür gönderimi yıl içerisinde %37 oranında azaldı.

AKDB, takvim yılında Rusya'nın Almanya'ya 13 milyon ton kömür gönderimi gerçekleştirdiğini ancak hacimdeki keskin düşüşe karşın Rusya’nın yine de Almanya’nın bir numaralı kömür sağlayıcısı olmaya devam ettiğini dile getirdi.

Almanya’nın Rusya’dan geçen yıl gerçekleştirmiş olduğu 13 milyon tonluk kömür dışalımı Almanya’nın geçen yıl gerçekleştirmiş olduğu tüm kömür dışalımının %29,3’ünü oluşturmakta.

AKDB, Ocak ayındaki (2023) yıllık toplantısında, Rusya-Ukrayna krizinin başlaması sonrasında Rusya’ya karşı uygulamaya konulan yaptırımların ardından üyelerinin kömür dışalımı konusunda Rusya'ya olan bağımlılıklarını sona erdirmeye kararlı olduğunu, dolayısıyla başarılı bir biçimde alternatif kömür dışalımı kanalları oluşturduklarını açıklamıştı.

Veriler, ABD'nin geçen yıl Almanya’ya kömür teslimatlarını hızlandırıp dışsatımı %32 oranında artırarak 9,4 milyon tona çıkardığını, ardından gelen ülkelerin arasında Kolombiya, Avustralya ile Güney Afrika'nın olduğunu gösteriyor.

Alman kamu kuruluşları, yüksek karbon salınımlarına karşılık kömürü yedek yakıt olarak geri getirip endüstriyel üretim süreçlerinde olası gaz eksikliklerini önlemeye yardımcı olmak amacıyla elektrik üretiminde kömür kullanımını hızlandırdı.

Almanya ülke yönetimi, sözkonusu uygulamayı yalnızca kısa dönemli bir uygulama durumuna getirmek, ayrıca kömür tüketimini azaltmak amacıyla sıvılaştırılmış doğal gaz ile Rusya çıkışlı olmayan boru hattı gaz alımlarını artırma çabalarını destekledi.

AKDB, bazı Rus ürünlerinin, ambargo kuralları kapsamında izin verilen, daha önce depolanmış Rus kömür stoklarını tüketen komşu ülkelerle birlikte Avrupa Birliği içi gönderimler nedeniyle 11 Ağustos'tan (2022) sonra da Almanya'ya ulaşmaya devam ettiğini vurguladı.

AKDB’nin verileri, enerji üretimine yönelik buhar kömürü dışalımı ile ağırlıklı olarak çelik üretiminde olmak üzere diğer kullanımlar için koklaşabilir taş kömürü, kok kömürü ile briketleri içermekte.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü