Verilerin Çin’de Konut Sektörü ile İlgili Endişelerin Devam Ettiğini Göstermesi Sonucunda Demir Cevheri Fiyatları Geriledi

15 Eylül 2023

İçinde bulunduğumuz haftada demir cevherinin fiyatı, Çin'in konut sektöründeki durgunluğun devam etmesiyle ilk kez düştü.

Çelik üretiminde kullanılan temel girdilerin fiyatları, Çin'in Eylül (2023) ile Ekim (2023) aylarındaki olağan yoğun inşaat dönemi beklentisiyle geçtiğimiz ay içerisinde %20'ye yakın oranda artış göstermişti. Ancak, Çin'in önde gelen taşınmaz mal acentelerinden birinin öngörülerine göre, yetkililerin ipotek kısıtlamalarını hafifletmesinin üzerinden iki haftadan daha kısa bir süre geçtikten sonra geçen hafta sonu Pekin'de ev satışları, önlemlerin açıklandığı hafta sonuna göre üçte bir oranından fazla geriledi.

Avustralya Commonwealth Bankası analizcisi Vivek Dhar, bir notunda "Demir cevheri fiyatlarının yazgısı Çin konut sektörünün elinde" derken sektörün ülkedeki çelik talebinin %40-45'ini oluşturduğuna dikkat çekti. Taşınmaz mal geliştiricilerinin yeni apartmanlar inşa etmesi gerektiğini de sözlerine ekleyen yetkili, yılın ilk yedi ayında gerçekleştirilmiş olan yeni konut inşaatlarının geçen yılın aynı dönemine göre dörtte bir oranında azaldığına vurgu yaptı.

Yongan Vadeli İşlemler firmasının bir raporunda ise şu an devam eden inşaat sezonunda talebin yavaşlaması durumunda demir-çelik fabrikalarındaki yüksek fırınlarda çelik üretiminin sürdürülemeyeceği, dolayısıyla demir cevheri fiyatlarına baskı yapacağı belirtiliyor.

Yatırımcılar, Cuma günü (15/09/2023) açıklanacak ve sektörün gücüne ilişkin ipuçları verecek Ağustos ayı (2023) emlak fiyatlarını içeren yeni verileri izleyecek.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü