Vietnam, Malezya’dan H Biçimli Çelik Kiriş Dışalımında Uygulamakta Olduğu Anti-Damping Vergisinin Süresini Uzattı

25 Ağustos 2021

Vietnam Haber Ajansı, Vietnam Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın Malezya’dan dışalınan bazı H biçimli çelik ürünlere Nisan 2021’den bu yana uygulanmakta olan anti-damping vergilerinin sürdürülmesine karar verdiğini bildirdi. Bakanlık, 24 Ağustos 2020’de H biçimli çelik ürünlerin Malezya’dan yapılan dışalımına anti-damping soruşturması başlatmıştı. Anti-damping vergisi, yasal düzenlemelere uygun olarak gözden geçirilebilir ve yeniden düzenlenebilir.

Bakanlık, 2017 yılından önce Malezya’nın H biçimli çelik üretmediğini ve ürünün Vietnam’a dışsatımını gerçekleştirmediğini vurguladı. Ne var ki, Vietnam ülke yönetiminin 2017 yılında Çin’den gelen H biçimli çeliğe anti-damping vergisi getirmesinin ardından aynı ürünlerde Malezya’nın Vietnam’a dışsatımı 2019 yılında 213 milyar Vietnam Dongu’nun üzerinde, 2020 yılında ise 848 milyar Vietnam Dongu olarak keskin bir biçimde arttı. H biçimli çelik ürünlerin Çin’den yapılmakta olan dışalımına Vietnam yönetiminin uygulamakta olduğu anti-damping vergilerinin arkasından dolanmak amacıyla aynı ürünlerin Malezya’da ürettirilerek Vietnam’a dışsatıldığına ilişkin belirtiler görülmesi üzerine Bakanlık, Malezya çıkışlı bazı ürünlerde %10,64 oranında anti-damping vergisi uygulaması başlattı.  

Sözkonusu anti-damping vergisi oranı, Çin’den yapılan H biçimli çelik dışalımına uygulanmakta olan anti-damping vergisi oranından ortalama %22, yerli üreticiler tarafından önerilen anti-damping vergisi oranından %16,3 oranında daha düşük.

Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü