Vietnam'ın E-Ticaret Pazarı 2023'te 17 Milyar Doları Aşacak

10 Mart 2020

Veri ve analiz şirketi GlobalData'nın tahminine göre, Vietnam'ın 2019 yılında 9,4 milyar dolar olan e-ticaret pazarının, 2023'te 17,3 milyar dolara çıkması bekleniyor.

GlobalData ayrıca Vietnam'ın e-ticaret pazarının son beş yılda iki katına çıktığını ve 2015 yılında 3,9 milyar dolar olan toplam çevrimiçi harcamanın 2019'da 9,4 milyar dolara yükseldiğini hesaplamıştır.

Bir GlobalData yetkilisine göre; nakit, kart ve banka havaleleri gibi geleneksel ödeme araçları e-ticaret alımlarında yaygın olarak kullanılırken, alternatif ödemelere yönelik tüketici tercihi artmaktadır. Özellikle teknoloji meraklısı Y nesli arasında daha hızlı ve kolay ödeme yöntemlerine yönelik artan bir talep bulunmaktadır.

GlobalData'nın 2019 Bankacılık ve Ödemeler Anketine göre, 2019'da Vietnam'da e-ticaret alımları için nakit %35,6 oranı ile hala en çok tercih edilen ödeme yöntemidir. Yavaş yavaş artmakta olan alternatif ödeme çözümlerinin tercih oranı ise %15,5’tir. MoMo, Vietnam'da en çok tercih edilen alternatif ödeme çözümüdür ve ardından PayPal gelmektedir.

Bu arada, küresel şirketler güçlü büyümeye devam etmek isteyen Vietnam e-ticaret şirketlerine yatırım yapıyor. Tiki, 2018 yılında VNG Corporation ve Çinli yatırımcı JD.com'dan sırasıyla 5,3 milyon dolar ve 44 milyon dolar fon almıştır. Aynı yıl Sendo, SBI Group'tan  ve diğer yatırımcılardan 51 milyon dolar temin etmiştir. Ayrıca, Çinli e-ticaret devi Alibaba, ülkenin önde gelen e-ticaret şirketlerinden Lazada'ya 2 milyar dolar daha yatırım gerçekleştirmiştir.

Kaynak: businesstimes web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü