Vietnam’ın E-ticaretinin 2026 Yılına Kadar Güneydoğu Asya’da En Hızlı Büyüyen E-ticaret Olması Bekleniyor

27 Ekim 2022

Global Satış Vietnam başkanı Gijae Seong, 27 Ekim’de Hanoi’de Amazon Haftası’nın lansmanına değinirken yakın tarihli bir rapora atıfta bulundu. Covid-19 pandemisinden sonra küresel ekonomiler dengesiz bir şekilde toparlansa da Vietnam da dahil olmak üzere dünyadaki sınır ötesi e-ticaret hala çığır açan bir büyümeye tanık oldu.

İstatistikler, küresel e-ticaretin 2020 ile 2027 arasında yıllık %28,4 oranında büyüyeceğini gösteriyor. Bu arada, Vietnam’da işletmeden tüketiciye (B2C) e-ticaretinden elde edilen gelirin de her yıl %20’nin üzerinde artması bekleniyor.

Özellikle, 12 ay içinde (1 Eylül 2021’den 31 Ağustos 2022’ye kadar) Vietnamlı satıcılar, Amazon üzerinden küresel alıcılara teslim edilen yaklaşık 10 milyon “Vietnam'da Üretilen” ürünle Amazon’da etkileyici bir büyüme kaydetti. Bu çevrimiçi pazardaki Vietnamlı satıcıların oranı da bir yıl öncesine göre %80 arttı.

Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na bağlı Vietnam E-Ticaret ve Dijital Ekonomi Ajansı’nın (iDEA) Direktör Yardımcısı Lai Viet Anh, son 10 yılda ülkedeki e-ticaretin sürekli olarak %25-30 oranında büyüdüğünü söyledi.

Pandeminin 2020 ve 2021’deki etkilerine rağmen, Vietnam’da e-ticaret hala gelişiyor. Anh’a göre, Vietnam’ın Güneydoğu Asya’da üçüncü sırada yer almak adına bu yıl çift haneli bir büyüme kaydetmesi bekleniyor.

Kaynak: en.vietnamplus.vn 
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü