Virgin Atlantic, Birleşik Krallık’tan %100 Sürdürülebilir Yakıtla Gerçekleştirilecek Transatlantik Uçuşu için İzni Aldı

06 Kasım 2023

Virgin Atlantic, Birleşik Krallık’ın izin vermesinin ardından %100 sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanarak 28 Kasım’da Londra’dan New York’a uçacak ve bunu başaran ilk havayolu şirketi olarak havayolu taşımacılığını karbondan arındırma çabalarının hızlandırmasının önünü açacak.

Havayolları şirketleri uçuşları karbondan arındırmak için umutlarını yemeklik yağlar gibi atıklar kullanılarak üretilen ve fosil yakıtlara kıyasla emisyonları %70’e kadar azaltan sürdürülebilir havacılık yakıtına bağlamış durumda. Sürdürülebilir havacılık yakıtı, halihazırda jet motorlarına güç sağlamak için yalnızca geleneksel jet yakıtı ile belirli oranlarda karıştırılarak kullanılıyor.

Britanya Sivil Havacılık Otoritesi tarafından verilen iznin, Virgin Atlantic’in 787 uçağına güç veren Rolls-Royce Trent 1000 motorunun çalıştırılmasına yönelik başarılı yer testleri de dahil olmak üzere yapılan bir dizi teknik incelemenin ardından verildiği belirtildi.

Virgin Atlantic’in söz konusu uçuş için Birleşik Krallık dışında ABD, İrlanda ve Kanada’daki düzenleyici otoritelerden de izin alması gerekiyor.

Sürdürülebilir havacılık yakıtı, 2021’de havacılıkta kullanılan yakıtların yalnızca %0,5’ini oluşturuyordu, ancak birçok havayolu şirketi 2030 yılına kadar bu oranı %10 seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Havayolu taşımacılığının 2050 yılına kadar “net sıfır” emisyon hedefinin, sürdürülebilir havacılık yakıtının payının %65’e ulaşmasına dayandığı belirtiliyor.

Sürdürülebilir havacılık yakıtı halihazırda yalnızca küçük hacimlerde üretiliyor ve maliyeti normal jet yakıtından üç ila beş kat daha fazla.

Virgin Atlantic CEO’su Shai Weiss yaptığı açıklamada, “2030 yılına kadar sürdürülebilir havacılık yakıtı kullanımını %10’a yükseltmeye kararlıyız, ancak bu noktaya ulaşmak için Birleşik Krallık’ta sürdürülebilir havacılık yakıtı endüstrisinin yaratılması kapsamında hükümet desteğine ihtiyacımız var” dedi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü