Volkswagen Avrupa’daki Şarj İstasyon Yatırımlarını Büyütmek için İtalyan Enel Firması ile Ortak Girişim Anlaşması İmzaladı

14 Aralık 2022

Volkswagen firmasından 13 Aralık Salı günü yapılan açıklamada, İtalya’da elektrikli şarj istasyonları kurmak amacıyla İtalyan Enel firması ile ortak girişim anlaşması imzaladıkları bildirildi. Söz konusu proje kapsamında her iki firmanın da ayrı ayrı yüz milyon avro yatırım yapacakları açıklandı.

Kurulması planlanan şarj istasyonları ağının 2023 yılı sonuna kadar beş yüz ayrı lokasyonda hizmet vereceği ve 350 kW’ye kadar kapasitesi olan istasyonlarda tüm elektrikli araç markalarının şarj edilebileceği öğrenildi.

Avrupa genelinde birçok ülkede değişik ortaklarla şarj istasyonları kurmak için projeler geliştiren Volkswagen, Avrupa kıtası için planlanan toplam 18 bin adet istasyonun 4300 adedini bu yıl sonuna kadar tamamlamayı hedefliyor.

Volkswagen’in ayrıca ABD’de 10 bin ve Çin’de de 17 bin adet istasyon kurma planları var. Firma, 2022 yıl sonuna kadar ABD’de 3700 ve Çin’de de 8 bin adet istasyonu tamamlamayı hedefliyor. Bunların gerçekleşmesi durumunda, 2025 yıl sonuna kadar küresel çapta hedeflenen toplam 45 bin adet istasyonun yaklaşık üçte biri bu yıl sonu itibarıyla hayata geçirilmiş olacak.

Volkswagen’in Avrupa’daki ortakları arasında BP, İspanyol Iberdola ve Ionity firmaları bulunuyor.

Hali hazırda 375 bin adet şarj noktası bulunan Avrupa kıtasının, 2030 yılına kadar en az 3,4 milyon adet şarj istasyonuna ihtiyacı bulunuyor.

McKinsey danışmanlık firması tarafından analiz edilen bu verilere göre, yenilenebilir elektrik kaynaklarının aynı zamanda tüm istasyon ağları çapında en uygun zamanlarda kullanılabilir durumda olması gerekiyor. Bu şartlar göz önünde bulundurulduğunda, Avrupa çapında yaygın ve verimli bir şarj istasyon ağı kurmanın yaklaşık 240 milyar avro tutarında yatırım gerektirdiği hesap ediliyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü