Volkswagen Çinli Teknoloji Firması Horizon Robotics’in %60 Hissesini Satın Alacak

13 Ekim 2022

Volkswagen’in yazılımdan sorumlu alt firması Cariad yetkilileri tarafından 13 Ekim Perşembe günü yapılan açıklamada, Çinli teknoloji firması Horizon Robotics’in %60 hissesini iki milyar dolar karşılığında satın alacakları bildirildi. Volkswagen’in bu operasyonla hem yazılım tarafını güçlendirmeyi hem de Çin pazarında daha güçlü bir konum elde etmeyi amaçladığı tahmin ediliyor.

Ortak girişim firması kapsamında gerçekleşecek olan bu operasyonda, Volswagen’in ilk etapta bir milyar dolar ödeme yapacağı ve daha sonra da 1,3 milyar avro tutarında bir ikinci ödemeyi gerçekleştireceği açıklandı. Anlaşmanın 2023 yılının ilk yarısında resmiyet kazanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

İki firmanın otonom sürüş sürecinin yürütülmesini mümkün kılan çoklu fonksiyonları tek bir yonga levhası üzerinde birleştirmeyi hedefleyen bir teknoloji üzerinde çalışacakları ve söz konusu yüksek teknoloji ürünü yonga levhasının ticari olarak sadece Çin pazarında satılacağı öğrenildi.

Ortak girişim anlaşmasının gerçekleşmesi durumunda, Volkswagen’in küresel boyutta hem Kuzey Amerika ve Avrupa’da, hem de Çin’de birer resmi tedarikçisi bulunmuş olacak. Volkswagen yarı iletken yonga alanında Amerika’da Qualcomm ve Avrupa’da da STMicroelectronics firmaları ile iş birliği yapıyor.

Cariad firmasının Horizon Robotics ile birlikte ARGE faaliyetlerine aktif olarak katılacağı ve geliştirilen üretim yöntemleri bilgisinin Volkwagen Group ile paylaşılacağı bildirildi.

Firmanın resmi web sitesi üzerinde verilen bilgilere göre, 2015 yılında Çin’de kurulan Horizon Robotics, bugüne değin BYD, Audi, Continental, Li Auto ve SAIC gibi firmalara çeşitli tedarik hizmetleri sundu.

Firmanın yatırımcıları ve finansörleri arasında BYD ve Great Motors gibi otomotiv firmalarının yanı sıra yarı iletken yonga ve işlemci üreticisi Intel de bulunuyor.
  
 Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü