Volkswagen Firması Mevcut Tedarik Sorunlarının 2022 Yılında Daha da Artabileceği Uyarısında Bulundu

16 Mart 2022

Volkswagen firmasından 15 Mart Salı günü yapılan bir basın açıklamasında, 2021 yılında yarı iletken yonga tedarikinde yaşanan darboğaz nedeniyle, planladıkları miktardan iki milyon adet daha az üretim yapmak zorunda kaldıkları bildirilerek, tedarik sıkıntılarının devam ettiği, girdi maliyetlerinin arttığı ve bu sorunlara Rusya ile Ukrayna arasında yaşanan gerginliğin de eklenmesiyle büyüme hedeflerinin olumsuz etkilenebileceği konusunda uyarıda bulunuldu.

Yapılan açıklamanın devamında, küresel siyasi gerginliğin de etkisiyle emtia piyasalarındaki oynaklığın 2026 yılına kadar devam edebileceği ve otomotiv sanayisinde kullanılan önemli bileşenler arasında bulunan nikel ve paladyum madenlerinin fiyatlarının daha şimdiden yükselmeye başladığına dikkat çekildi.

Volkswagen firmasının Rusya’da bir fabrikası, çeşitli satış mağazaları ve finans şirketleri bulunduğu hatırlatılarak, siyasi yaptırımlar nedeniyle bu kuruluşların olumsuz etkilenebilecekleri belirtildi.

Ukrayna’da her hangi bir yatırımlarının olmadığı belirtilen açıklamanın devamında, Rusya’daki yatırımlarının da küresel ölçekteki diğer yatırımlarıyla kıyaslandığında çok büyük bir oran teşkil etmediği ifade edildi.

Volkswagen firması geçtiğimiz Cuma günü de 2021 yılı faaliyetlerine ilişkin bir rapor yayınlamıştı. Raporda, 2021 yılında şirketin üretim miktarının son on yılın en düşük seviyesine gerileyerek 8,9 milyon adette kaldığı, fakat otomobil pazarındaki ani fiyat artışları nedeniyle işletme karlarının 2020 yılına kıyasla iki kat artarak, yaklaşık 20 milyar avroya ulaştığı belirtilmişti.

Aynı raporda, firmanın 2021 yılına kıyasla bu yıl teslimat miktarlarını %5 ila %10 arasında, cirosunu ise %8 ila %13 arasında arttırmayı hedeflediği de açıklanmıştı.
  
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü