Volkswagen Hindistan Çevre Mahkemesi’nin Ceza Kararına İtiraz Edecek

11 Mart 2019

Volkswagen firması emisyon mevzuatını ihlal etmesi nedeniyle Hindistan Çevre Mahkemesi tarafından kendileri aleyhine verilen 5 milyar rupi ( 71 milyon dolar) tutarındaki para cezası kararını temyiz etmeye karar verdiğini açıkladı.
2015 yılında Hindistan hükümeti tarafından yürütülen bir soruşturma sonucunda düzenlenen raporda Volkswagen firmasının yerel kirlilik mevzuatı sınırlarına uymadığı tespiti yapılmış ve firma 323,700 adet aracı piyasadan geri çekmeye zorlanmıştı. Volkswagen firması daha önce de ABD’deki dizel emisyon testlerinde hile yaptığını kabul etmek zorunda kalmıştı. Hindistan mahkemesinin kararı ise, şirketin bu itirafından iki ay sonra yayınlanmıştı.
Volkswagen Grup Hindistan tarafından yapılan resmi açıklamada “ürettiğimiz tüm araçların Hindistan’da belirlenen emisyon normlarına tamamen uygun olduğunu teyiden beyan ederiz” ifadelerine yer verilerek, karara Yüksek Mahkeme nezdinde itiraz edileceği belirtildi.
Dizel emisyon skandalı, firmanın 82 yıllık tarihinde yaşanan en büyük ticari krizlerden birisi haline gelmişti. Skandalın kamuoyunda duyulmasının ardından, araçların geri çekilerek modifiye edilmesi ve ayrıca ödenecek cezaların toplam maliyeti 30 milyar doları bulmuştu.
Hindistan Çevre Mahkemesi tarafından geçtiğimiz Ocak ayında kesilen 1 milyar rupilik ceza kararının gerekçesinde, kalp ve akciğer rahatsızlıklarına sebep olan nitrojen oksit miktarının, belirlenen limitlerin üzerinde olduğuna vurgu yapılmıştı.
Volkswagen yetkilileri ise mahkeme kararına yönelik yaptıkları ilk yorumda, ürettikleri her bir aracın Hindistan’daki emisyon mevzuatlarına tamamen uygun olduğunu, fakat buna rağmen mahkemenin takdir ettiği ceza miktarını ödeyeceklerini söylemişlerdi.

Kaynak: Reuters web sitesinden tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü