Volkswagen İspanya’nın Valencia Kentinde Yeni Bir Batarya Fabrikası Kuracak

24 Mart 2022

Volkswagen firmasından 23 Mart Çarşamba günü yapılan bir açıklamada, İspanya’nın Valencia kentinde uygun bir arsa belirledikleri ve hükümetçe finansal destek sağlanması durumunda yedi milyar avro tutarında bir yatırım yaparak bu arsa üzerinde yeni bir batarya fabrikası kurmayı planladıkları bildirildi.

40 GWh kapasitesinde olacak olan batarya fabrikasının 2026 yılında üretime başlamasının hedeflendiği ve bunu gerçekleştirebilmek için ise inşaata bu yıl içerisinde başlanması gerektiği açıklandı.

Almanya’nın ardından Avrupa’nın ikinci büyük otomobil üreticisi konumunda olan İspanya’da, elektrikli araç üretim kapasitesinin arttırılması amacıyla geçtiğimiz hafta 3 milyar avro büyüklüğünde bir ihale açılmış ve aralarında SEAT ve Volkswagen’in de bulunduğu firmalar ihaleye katılım sağlamışlardı.

Son yıllarda elektrikli araç üretimine hız veren birçok Avrupalı otomotiv firması, aynı zamanda batarya fabrikası da kurarak batarya tedariki konusunda Asya ülkelerine olan bağımlılıklarını azaltmayı hedefliyorlar.

Volkswagen firmasının muhtelif ortakları ile birlikte 2020’li yılların sonuna kadar Avrupa çapında altı adet batarya yeni fabrikasına sahip olma hedefi bulunuyor.

Bu hedeflerden hayata geçirilmiş olanların ilki Northvolt tarafından İsveç’te kuruldu. Volkswagen’in de %20 hissesine sahip olduğu fabrikanın 2022 yılında üretime başlaması bekleniyor.

Projelerden ikincisi olan Almanya Salzgitter’deki fabrikanın ise 2025 yılında inşaatına başlanacağı açıklandı. Bu fabrika projesinde Çinli Gotion HigTech firması ile ortak olan Volkswagen’in %26 hissesi bulunuyor.

SEAT firmasının İcra Kurulu Başkanı Wayne Griffiths tarafından basına verilen bilgilerde, İspanya’daki bu son projede Volkswagen’in yanı sıra birçok farklı ortağın da yer alacağı fakat bu konunun henüz tam olarak netleşmediği açıklandı.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü