Volkswagen Ve Bosch Firmaları Avrupa Merkezli Batarya Üretimi Konusunda İş Birliği Anlaşmasına İmza Atıyorlar

20 Ocak 2022

Volkswagen ve Bosch firmalarından 18 Ocak Çarşamba günü yapılan bir ortak açıklamada, batarya üretimi alanında iş birliği yaparak ortak girişim yapısıyla oluşturacakları bir şirket üzerinden batarya fabrikalarına altyapı ve teknoloji sağlayacakları duyuruldu.

Bu girişim sayesinde yeni kurulacak batarya fabrikalarına üretim sistemleri ve danışmanlık hizmetleri sağlanacağı ve bu hizmetlerin Volkswagen ve Bosch firmalarının yanı sıra diğer şirketlere de sağlanarak, Avrupa’nın kendi içerisinde kendi batarya talebini karşılar hale gelmesinin hedeflendiği belirtildi.

Yapılan ortak açıklamada, Avrupa’nın yakın gelecekte dünyanın batarya üretim merkezlerinden birisi haline gelmesinin ve Avrupa’nın batarya üretimi alanında kendine yeterli bir tedarik zinciri oluşturulmasının hedeflendiği bildirildi.

Kurulması planlanan ortak girişim firmasının yıl sonuna kadar hayata geçirilmesinin planlandığı bildirilirken, yatırımın maliyeti ve finansmanı konularında ise bilgi verilmedi.

Avrupa Batarya İşbirliği Örgütü (EBA) tarafından yapılan açıklamada ise 2030 yılına kadar küresel batarya üretiminin üçte birinin Avrupa kıtasından sağlanmasının hedeflendiği ve bu doğrultuda çalışmalar yapıldığı belirtildi.

Yakın gelecekte Avrupa’da faaliyete geçmesi beklenen en büyük batarya fabrikasının şu an Berlin’de Tesla firmasına ait otomobil fabrikasının hemen yanındaki bir alanda olduğu biliniyor. Her iki tesisin de üretime başlaması için bölgesel yetkili kuruluşlardan onay beklendiği belirtiliyor.

Alman Handelsblatt gazetesinde geçtiğimiz Aralık ayında yer alan bir haberde de, Volkwagen ve Bosch firmalarının otomotiv yazılım teknolojisi alanında birlikte çalışma kararı aldıkları ve bu konuda bir nihai anlaşmaya varmak üzere oldukları bilgisi verilmişti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü