Volkswagen’in Üretim Miktarı Yonga Darboğazı Nedeniyle Önümüzdeki Yıl Daha da Azalabilir

16 Aralık 2021

Konuya yakın kaynaklar tarafından otomotiv dergisi Manager Magazin’in 16 Aralık Perşembe tarihli sayısında aktarılan bir haberde, Volkswagen firmasının 2022 yılı üretim miktarının yarı iletken yonga darboğazı nedeniyle daha da azalabileceği iddia edildi.

Volkswagen’in 2021 yılında 9,3 milyon adet olan araç teslim hedefinin geçtiğimiz hafta 9 milyon adet olarak revize ettiğini hatırlatan kaynaklar, mevcut yonga darboğazının 2023 yılının başlarına kadar devam edebileceğini öngördüler.

Konuya yakın kaynakların hazırladığı raporda, kötü senaryoda önümüzdeki yıl teslimat rakamının 8 milyon adede kadar gerileyebileceği, fakat işlerin beklenenden daha olumlu seyretmesi halinde bile, teslimat rakamlarının 2021 yılının altında kalacağı belirtildi.

Volkswagen firması yetkilileri rapor üzerine yorum yapmaktan kaçınırken, 2022 yılında tedarik darboğazının bir miktar rahatlamasını beklediklerini, fakat buna rağmen yeni yılın birinci yarısının tedarik açısından iniş çıkışlı olabileceğini belirttiler.

BMW ve Daimler firmaları da yonga darboğazının 2022 yılında devam etmesini beklediklerini daha önce açıklamışlardı. BMW’den 16 Aralık Perşembe günü Reuters Ajansı’na yapılan açıklamada, tedarik sıkıntısı konusunda 2022 yılının ikinci yarısından önce bir rahatlama beklemedikleri bildirildi.

Mevcut krizin 2022 yılında rahatlamasını bekleyen bazı otomotiv firmalarının ise duruma uyum sağlayabilmek ve üretimi kısmamak için çeşitli yaratıcı yöntemler geliştirdikleri biliniyor. Bu yöntemler arasında yongaları direkt olarak üreticilerden temin etmeye çalışmak, araçları modifiye etmek veya her hangi bir modeli üzerinde yonga olmaksızın üretmek gibi çözümler bulunuyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü