Volkswagen’in Wolfsburg’daki Ana Fabrikasında Üretim Miktarı 2021 Yılında Rekor Seviyede Geriledi

20 Ekim 2021

Volkswagen firmasının Wolfsburg’da bulunan ana fabrikasında bu yılbaşından itibaren üretilen otomobil sayısının sadece 300 bin adette kaldığı bildirildi. Bu rakamın pandemi öncesi ortalama üretim rakamlarının çok altında olduğu ve 1958 yılından bu yana en düşük üretim seviyesi olarak kayıtlara geçtiği öğrenildi.

Golf, Tiguan, Seat ve diğer markaların üretildiği Wolfsburg’daki fabrikada, son on yıldır ortalama yıllık 780 bin adet araç üretildiği öğrenilirken, firmanın üst yönetimi tarafından 2018 yılında yapılan bir açıklamada da, bu rakamı bir milyon adede yükseltmeyi hedefledikleri belirtilmişti.

Tedarik zincirlerinde meydana gelen kırılmalar nedeniyle fabrikada üretilen otomobil sayısının 2020 yılında da 500 bin adedin biraz altında kaldığı açıklandı. Die Zeit gazetesinin haftalık yayınında belirtildiğine göre, yarı iletken yonga darboğazının da eklenmesiyle birlikte bu yıl ki üretimin bu miktarın da altında kalmasının beklendiği ifade edildi.

Volkswagen firması tarafından daha önce yapılan bir açıklamada ise, “Şu anda küresel boyutta tüm otomotiv firmalarını olumsuz etkileyen yarı iletken malzeme darboğazı nedeniyle üretim miktarımızda çok büyük oranlarda kesinti yapmayı planlıyor ve bu problemin 2022 yılına kadar devam edeceğini tahmin ediyoruz” ifadelerine yer verilmişti.

Geçen hafta başında firmanın basın sözcüsü tarafından yapılan bir açıklamada da, Wolfsburg’daki fabrikanın mevcut sektör şartlarında rekabet yeteneklerinin masaya yatırılacağı bir çalışma yapmayı planladıkları ve fabrikanın henüz tamamen elektrikle çalışan araçları üretme yeteneğine sahip olmadığı için, elektrikli araç üreten diğer firmalara karşı yarışta geri kaldığı ifade edilmişti.

Volkswagen İcra Kurulu Başkanı Herbert Deis da Eylül ayında yapılan yönetim kurulu toplantısında, elektrikli araçlara geçiş sürecinin gecikmesi durumunda firmanın 30 bin çalışanının istihdam dışı kalabileceği uyarısında bulunmuştu. Volkswagen firmasında hali hazırda yaklaşık 120 bin kişi istihdam ediliyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü