Wall Street Journal’a Göre ABD ile Suudi Arabistan, Afrika'daki Metal Rezervlerini Güvence Altına Almak Amacıyla Görüşmelerde Bulunuyorlar

11 Eylül 2023

Pazar günü (10/09/2023) Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin görüşmelerle ilgili bilgileri olan haber kaynaklarına dayanarak bildirdiği haberine göre, ABD ile Suudi Arabistan, enerji geçişlerinde kendilerine yardımcı olmak üzere Afrika'da gereksinim duydukları metal rezervlerini güvence altına almak amacıyla görüşmelerde bulunuyorlar.

Haberde ayrıca, devlet destekli bir Suudi girişiminin, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Gine ile Namibya gibi Afrika ülkelerindeki 15 milyar ABD Doları değerinde madencilik varlıklarından hisse satın alacağı, söz konusu satın alımın da madencilik varlıklarındaki üretim çıktısının bir bölümünü ABD firmalarının satın alma hakkına sahip olmasına izin vereceği belirtildi.

ABD, elektrikli taşıt aracı pillerinde, dizüstü bilgisayarlarda, akıllı telefonlarda kullanılan kobalt, lityum ile diğer metallerin ediniminde Çin'i yakalama yarışı içerisinde.

2023 yılı Temmuz ayında gerçekleştirilmiş olan benzer bir girişimle, Suudi Arabistan Madencilik Firması (Ma'aden) ile Suudi Kamu Yatırımları Fonu, Brezilyalı madencilik ile metaller firması Vale’nin ana metaller biriminin %10'unu satın alırken, ABD'li yatırım firması Engine No. 1 de aynı birimin %3’ünü satın almıştı.

Gazete, Suudi Kamu Yatırımları Fonu’nun, Suudi Arabistan Madencilik Firması ile Manara Mineraller Firması adı altında 3 milyar ABD Doları tutarındaki ortak girişim yoluyla topraklarında kobalt, bakır ile tantal yatırımları gerçekleştirmek üzere 2023 yılı Haziran ayında Kongo ile iletişime geçtiklerini söyledi.

Manara firması ayrıca demir cevheri ile nikel ve lityum metalleriyle de ilgileniyor.

WSJ, Beyaz Saray'ın bölgedeki diğer güçlü varlık fonlarından da parasal destek aradığını ancak en fazla ilerleme kaydeden görüşmelerin Suudi Arabistan ile gerçekleştirilmiş olan görüşmeler olduğunu haberine ekledi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü