Wartsila Enerji Santrali Kolombiya’daki Ulusal Elektrik Şebekesine Elektrik Sağlayacak

16 Mart 2021

Wartsila’nın (Wartsila, denizcilik ve enerji sektörleri için güç kaynakları üreten Finlandiyalı firmadır. Firmanın merkez ofisi başkent Helsinki’dedir. Ç.N.) Kolombiya’nın Cordoba Eyaletindeki 200 MW’lık esnek temel yük elektrik santrali projesi, Korona salgınının getirdiği zorluklara rağmen devam ediyor. Projenin, mühendislik, satın alma ve inşaat sözleşmesi, özel sektör şirketleri Celsia ve Proelectrica ile doğal gaz sağlayıcısı Canacol şirketinin kurdukları bir ortak girişim olan Termotesorito şirketi tarafından Haziran 2020'de yapıldı. Proje sipariş değeri yaklaşık 100 Milyon Avro. Wartsila, sözleşmeden doğan nedenlerle projenin değerini sınırlı bir bilgi olarak Temmuz 2020’de yayınladığı basın bülteninde duyurdu. El Tesorito santrali, yakınlardaki doğal gaz kuyularından çıkarılan doğal gazla çalışan onbir adet Wartsila 50SG güç üretim motoruna sahip olacak. Santral, işlevsel duruma geldiğinde, Kolombiya devletinin güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından aralıklı olarak elde edilen artan düzeylerdeki enerji ile doğal gazdan elde edilen enerjiyi birleştirmekte oluşu nedeniyle, hızlı başlangıç yapabilen Wartsila çözümünün esnekliği sayesinde kritik önemde bir şebeke dengeleme kapasitesi (Şebekede, yenilenebilir enerji kaynaklarından elde edilen enerji ile doğal gazdan elde edilen enerjinin dengelenmesi bağlamında Ç.N.) sağlayacak. Ayrıca santral, kesinti durumunda şebekenin yedek gücü olacak.
 
Santralin mühendislik çalışmaları sonuçlandırılmış durumda. Tüm motorlar ve jeneratörler fabrikada test edilmiş olarak teslime hazır durumdayken, yardımcı donanımların üretimi devam etmekte. Projenin yapım aşamasının Nisan 2021’de başlaması planlanıyor.
 
Proje, tesisin bulunduğu kırsal bölgeye yararlı bir ekonomik hareketlilik getirirken aynı zamanda işletme ve bakım ekiplerine kalıcı istihdam yaratacak. Tesis, en katı çevre düzenlemelerine uyacak.
 
Celsia firması, Kolombiya, Panama, Kosta Rika ve Honduras'ta toplamda 1,8 cigavat kapasiteye ulaşan enerji santralleri işletmekte. Yazı konusu tesis işletmeye alındığında firmanın enerji üretim kapasitesini toplamda 2,0 cigavata çıkaracak.
         
Kaynak: Steelguru
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü