WindEurope, Yatırımlar ve İyileştirilmiş İzin Süreçleri Sayesinde AB 2030 Rüzgar Hedefinin Ulaşılabilir Olduğunu Vurguluyor

28 Şubat 2024

Avrupa Rüzgar Enerjisi Birliği’nin yayınladığı rapora göre, AB’nin 2030 rüzgar enerjisi hedefi, yatırımlardaki toparlanma ve iyileşen izin prosedürleri nedeniyle ulaşılabilir durumda. WindEurope, sektöre 2030 yılına ilişkin bir bakış açısıyla, AB'nin her yıl ortalama 29 gigawatt (GW) rüzgar kapasitesi kurarak kurulu kapasiteyi 393 GW'a çıkaracağını tahmin ediyor. AB'nin iklim hedeflerine ulaşmak için yılda 33 GW kapasite artışı gerekiyor.

Kurulumların üçte ikisinin karada olması beklenirken denizaşırı kurulumların on yılın sonuna doğru hızla artması bekleniyor. Geçtiğimiz yıl AB, %79'u karada olmak üzere 16,2 GW'lık rekor bir rüzgar enerjisi kapasitesi kurdu. Yeni projelere yönelik izin prosedürleri, süreci kolaylaştırmayı ve hızlandırmayı amaçlayan yeni AB düzenlemeleri sayesinde iyileşiyor. Enflasyonun hafiflemesi ve Avrupa Komisyonu'nun Ekim ayında sektörü güçlendirmeye ve desteklemeye yönelik eylemleri belirleyen rüzgar enerjisi paketi gibi diğer faktörler nedeniyle yeni kapasiteye yapılan yatırımlar geçen yıl artış gösterdi. Raporda, açık deniz rüzgarına yapılan yeni yatırımın 2022'deki 0,4 milyar avrodan 2023’te 30 milyar avroya ulaştığı belirtildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü