Xiaomi'nin Geliri Düşmekte Ancak Elektrikli Araç (EV) Stratejisi Programın İlerisinde Seyrediyor

29 Ağustos 2023

Çinli akıllı telefon üreticisi Xiaomi Corp, Çin'in cep telefonu pazarındaki daralmayı takip ederek ikinci çeyrekte %4'lük bir gelir düşüşü bildirdi; ancak elektrikli araç üretimine yönelik hamlesinin planlanandan ileri gittiğini belirtti.

Satışlar, bir önceki yılın aynı çeyreğindeki 70,17 milyar yuandan (9,2 milyar dolar) 67,4 milyar yuana (9,2 milyar dolar) geriledi; fakat analistlerin 65,13 milyar olan tahminlerinin üzerinde gerçekleşti.

Geçen yıl 2,08 milyar yuan olan net gelir, bu yıl %147 oranında artış göstererek 5,14 milyar yuana yükseldi ve beklentileri aştı. Şirket, bu artışı özellikle fiziksel mağazalarındaki maliyet düşürme ve verimlilik iyileştirmelerine bağladı.

Akıllı telefon sektörünü inceleyen danışmanlık şirketi Canalys'e göre, Çin'in akıllı telefon pazarındaki tüketici talebi ikinci çeyrekte daralmaya devam ederek %5 düşüşle 64,3 milyon adede geriledi.

Canalys, Xiaomi'nin sevkiyatlarının %19 düşüşle 8,6 milyon adede, Hindistan'da ise sevkiyatların %22 düşüşle 5,4 milyon adede gerilediğini açıkladı.

Azalan cep telefonu satışları nedeniyle Xiaomi elektrikli araç (EV) üretimine geçmeyi planlıyor ve Çin hükümetinden onay aldı.

Şirket, otomobil sektörüne on yılda 10 milyar dolarlık bir yatırım sözü verdi.

Xiaomi Başkanı Lu Weibing, şirketin 2024 yılının ilk yarısında elektrikli araçların seri üretimine başlama planlarının değişmediğini belirtti. "Mevcut ilerlememiz beklentilerin ve planlanan üretim programının ilerisindedir" açıklamasında bulundu.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü