Yabancı Ülkelerden Almanya’nın Sanayi Sektörüne Gelen Siparişler Kasım Ayında Sıçrama Yaptı

06 Ocak 2022

Almanya Federal İstatistik Ofisi tarafından 6 Ocak Perşembe günü yayınlanan imalat sektörü verilerine göre, yurtdışından Alman fabrikalarına gelen siparişler Kasım ayında beklentilerin üzerinde bir artış gösterdi.

Sanayi siparişleri Kasım ayında mevsimsel etkilerden arındırılmış haliyle %3,7 oranında arttı. Sanayi siparişleri Ekim ayında ise %5,8 azalmıştı. Reuters anketine katılan ekonomistler Kasım ayında sanayi siparişlerinin %2,1 oranında artacağını ön görmüşlerdi.

Kasım ayındaki bu yükselişin ağırlıklı olarak yurtdışından gelen sermaye ve ara malları siparişlerine bağlı olarak gerçekleştiği ve Avro bölgesi ülkelerinden gelen siparişler %13,1 artarken, blok dışındaki ülkelerden gelen siparişlerdeki artışın ise %5 olarak gerçekleştiği belirtildi.

Ekonomi Bakanlığınca konu ile ilgili yapılan yorumda, tedarik zincirlerinde halen darboğazların devam ettiği, fakat mevcut sipariş verilerinin ekonomik beklentiler açısından olumlu bir tablo ortaya koyduğu belirtildi.

Açıklanan verilere bakıldığında, uçak gibi ağır sanayi ürünlerine gelen siparişlerin toplamdaki ağırlığının geçtiğimiz aylara kıyasla azaldığı görüldü.

Analistler, dış ticaretteki bu canlanmanın umut verici olduğunu belirtirlerken, öte yandan tedarik sıkıntılarının en azından önümüzdeki bahar aylarına kadar etkisini sürdürebileceği uyarısında bulundular.

Almanya’da faaliyet gösteren çeşitli ekonomi enstitülerinin ortak görüşüne göre, Alman ekonomisinin geçtiğimiz yılın son çeyreğinde daralma gösterdiği tahmin ediliyor. 2022 yılının birinci çeyreğinde ise ekonominin yatay seyir izleyeceği ve pandemi etkisinden doğan krizden çıkışın gecikebileceği yorumları yapılıyor.
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü