Yaklaşık 40 ülkeden Bakanlar, Mevcut Doğalgaz Krizi, Küresel Enerji Güvenliği ve Temiz Enerjiye Geçiş Konusundaki Ortak Eylemleri Tartışmak Üzere Bir Araya Geldiler

17 Şubat 2023

15 Şubat 2023 tarihinde yaklaşık 40 ülkenin enerjiden sorumlu Bakanları, Gaz Piyasaları ve Arz Güvenliği konulu bir Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Bakanlar toplantısına katılarak mevcut doğalgaz krizini, küresel enerji güvenliği ve temiz enerjiye geçiş konusundaki ortak eylemleri tartışmak üzere bir araya geldiler.

Bakanlar, Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin etkilerini, özellikle de Avrupa'daki enerji krizini sınırlamak için dayanışma içinde birlikte çalışmanın ek yollarını tartıştılar. Bakanlar ayrıca, dünya çapında etkilenen ülkeleri desteklemek ve sürdürmek için enerji krizinin küresel etkilerini ele almak için bir takım politika önerileri sundular.

Bakanlar, enerji tasarrufunun ve iyileştirilmiş enerji verimliliğinin en önemli yakıt olduğu ve temiz enerjiye geçişin hızlandırılmasının hayati önem taşıdığı konusunda anlaştılar. Avrupa ve küresel enerji güvenliğini artırmak, küresel enerji satın alınabilirliğini iyileştirmek, tedarik kesintilerini en aza indirmek ve enerji fiyat oynaklığının olumsuz etkilerini azaltmak için şeffaf ve rekabetçi enerji piyasalarından yararlanmak amacıyla kuzey yarımkürede düzenli bir depolama dolum sezonunu desteklemek için daha fazla koordineli eylem hazırlığının önemini vurguladılar.

IEA İcra Direktörü Fatih Birol “Doğal gaz piyasaları bir miktar yara alsa da bugün birçok kişinin bir yıl önce beklediğinden daha iyi durumda. Ancak gerçek şu ki, 2023-2024 kışı muhtemelen gerçek sınav olacak. Bugün üzerinde mutabık kaldığımız somut adımlar ve gösterdiğimiz dayanışma, krizin bir sonraki dalgasıyla yüzleşmeye hazır olacağımıza dair bana artan bir güven veriyor. Önümüzde zor günler olacak, ancak enerji güvenliği, satın alınabilirlik ve iklim nötrlüğü açısından getirileri uzun vadeli olacak.” dedi.

Bakanlar ayrıca enerji sektöründe güvenli veri paylaşımıyla desteklenen sürekli ayrıntılı modelleme ve analizin önemine değinirken G7, G20 ve PTECC gibi mevcut çok taraflı mekanizmalar da dahil olmak üzere daha geniş küresel toplumla diyaloğu genişletmeye karar verdiler.

Kaynak: Internaional Energy Agency (IEA)
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü