Yapay Zekâ Japon Çelik Üreticileri İçin Umut Yaratıyor

05 Nisan 2019
Mainichi gazetesinin (Japonya’nın 1922 yılında kurulmuş en eski günlük gazetelerinden Ç.N.) bildirdiğine göre Japon çelik üreticileri üretimde giderek daha fazla yapay zekâ kullanıyor ve üretim ile ilgili sorunlardan kaçınmak için de üretimlerini yeni teknolojilerle geliştiriyorlar.
Sözkonusu eğilim, Japonya’nın savaş sonrası yüksek ekonomik büyüme döneminde oluşturduğu ekipmanların eskimesinden doğan sorunların büyümesi ve çok sayıda deneyimli çalışanın emekli olması nedeniyle, o çalışanların sahip oldukları deneyimin yeni çalışanlara aktarımının güçleşmesinden kaynaklanıyor.
Mart ayında JFE (JFE, 2002 yılında NKK Çelik Şirketi ile Kawasaki Çelik Şirketi’nin birleşmesiyle kurulmuş olan Tokyo-Japonya merkezli dünyanın beşinci büyük çelik üreticisidir. Ç.N.) Japonya’daki altı üretim üssünün tümünde yapay zekâ yanıt sisteminin tam ölçekli olarak kullanılması çalışmalarına başladı. Elektrik kesintisi ya da ekipman arızası gibi sorunlar olması durumunda yapay zeka devreye girecek. Bugüne kadar karşılaşılan aksaklıkların nedenleri ya sayfalar dolusu kullanım kılavuzlarına bakılarak ya da deneyimli mühendislerin soruşturma yürütmesiyle belirlenebiliyordu.
JFE’nin başkanı ve tepe yöneticisi Yoshihisa Kitano “Küresel pazarda rekabet gücümüzü artırırken bizim için gerçekten önemli olan şey yapay zekâ ile birlikte diğer ileri teknolojileri uygulamak. Sözkonusu pratikler köklü değişimlere neden olacak. Yapay zekânın uygulanmasına başlanılmasından bu yana geçen sürede bir sorunun tanımlanması ile çözülmesi arasındaki süre bazı durumlarda %30-40 oranında kısaldı.” dedi.
Kaynak: Steelguru web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü