Yapılan Bir Çalışmaya Göre, 2100 Yılına Doğru Kentsel Alanlarda Sıcaklık Kırsal Alanlara Göre 4°C Daha Yüksek Olacak

24 Haziran 2021

Dünya kara yüzeyinin yalnızca %3'ünü kaplamasına rağmen, şehirler dünya nüfusunun yarısından fazlasına ev sahipliği yapmaktadır. Dünya genelinde sıcaklıklar, antropojenik iklim değişikliğinin bir sonucu olarak yükseliyor ve kentsel alanlar, sıcaklıktaki değişikliklere karşı özellikle hassastır. ABD'deki şehirler, çevrelerinden ortalama olarak 5,5°C daha sıcaktır. Bu, şehirlerin gelecekteki sıcaklıkları için ne anlama geliyor? Yakın zamanda yapılan bir araştırma, şehirlerin çevredeki kırsal alana göre 4°C daha sıcak sıcaklıklar yaşayabileceğini buldu.
 
Kentsel ısı adası (KSİ) etkisi, kentsel alanların, çevresindeki kırsal alanlara göre önemli ölçüde daha sıcak hava yaşadığı bir olgudur. Şehirlerdeki birçok bina ve yüzey, koyu renkli malzemelerden yapılmıştır. Bunlar güneşin radyasyonunu emer ve tutar, daha sonra bu ısıyı geceleri serbest bırakır. Illinois Üniversitesi'nde profesör olan ve bu yılın başlarında yayınlanan bir makalenin başyazarı olan Lei Zhao, “Bir kentsel alanın büyüklüğü ile iklim değişikliğinin insan deneyimi üzerindeki etkisi arasında orantısız bir ilişki olduğunu” anlatıyor. Yakın zamana kadar, özellikle kentsel ortamlarda, KSİ etkisi dikkate alındığında, sıcaklıkların nasıl değişeceğine dair veri eksikliği vardı. Bu öncelikle küresel ölçekli modellerde kentsel alanların bulunmamasından kaynaklanmaktadır. Zhao, "Neredeyse tüm modellerde kentsel temsil yok" diye açıklıyor. “Şehirler çok küçük bir alanı kaplasa da, [küresel ısınmanın] insan etkisinin büyük bir kısmı burada gerçekleşiyor. Böylece kentsel alanlara özgü çok modelli iklim projeksiyonları sağlayarak bu açığı kapattık” demiştir.

Çalışma, bu yüzyılın sonuna kadar şehirlerin orta seviye emisyon senaryosu için 4,4°C (en yüksek sera gazı emisyonu senaryosu için) veya 1,9°C daha sıcak olabileceğini belirledi. Kentsel alanlarda sıcaklıkların artması beklenirken, daha sıcak havanın daha fazla nem tutabilmesi nedeniyle bunun da nemde düşüşe yol açması bekleniyor. Bu, bitkilerden ve bitki örtüsünden nemin salınması bir soğutma etkisine yol açtığı için sıcaklıkları daha da etkiler.

Bu çalışmadan, özellikle dünya nüfusunun yaklaşık %70'i göz önüne alındığında, şehirlerin geleceğinin ne kadar kırılgan olduğunu ve hala önemli bir dikkat gerektirdiğini net bir şekilde hatırlatıyor.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü