Yarı İletken Yonga Tedarikinde Yaşanan Darboğaz Konusunda Alman Hükümeti Devreye Girdi

25 Ocak 2021

Özellikle otomotiv sektörünün üretim sürecini bir süredir olumsuz etkilemekte olan yarı iletken yonga tedarikinde yaşanan küresel darboğazı aşmak amacıyla Alman hükümetinden Tayvan Ekonomi Bakanlığı nezdinde yardım talep edildiği bildirildi.

Virüs salgını ve Amerika ile Çin arasındaki ticaret savaşı nedeniyle yakın bir zaman önce üretim ve tedarikinde zorluk yaşanmaya başlayan yarı iletken yongalar, özellikle otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu önemli parçalar arasında yer alıyor. Bu tedarik darboğazı nedeniyle, aralarında Volkswagen, Ford, Subaru, Toyota,Nissan ve Fiat gibi markaların bulunduğu bir çok otomotiv firması son haftalarda üretim hatlarının bir kısmını kapatmak zorunda kaldılar.

Reuters Ajansı’na içeriği ulaşan Almanya’nın resmi mektubunda , Ekonomi Bakanı Peter Altmaier Tayvanlı mevkidaşı Wang Mei-hua’dan bu konuda yardım talep ederek, dünyadaki en büyük yonga üreticilerinden birisi olan ve Almanya’nın baş tedarikçisi konumundaki Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) firması ile görüşerek, soruna çözüm getirilmesine aracılık yapmasını ricada bulundu.

Mektup hakkında basına bir açıklama yapan Altmaier, tedarik darboğazını aşabilmek için kısa ve orta vadede teslimatların hızlandırılması amacıyla ek kapasitelerin devreye alınması konusunda Tayvan Ekonomi Bakanlığı nezdinde ricacı olduğunu belirtti.

TMSC firması tarafından yapılan açıklamada ise, otomotiv sektörünün yaşadığı sıkıntının farkında oldukları ve şu anda bu sıkıntının giderilmesi için kapasite arttırımı imkanları üzerinde çalışmakta oldukları ifade edildi.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü