Yedek Parça Tedarik Sorunu Ekim Ayında Otomotiv Üretiminde Kesintilere Neden Olacak

09 Eylül 2021

Japonya otomotiv grubu lobi başkanı Akio Toyoda 9 Eylül Perşembe günü yaptığı açıklamada, virüs salgının yarattığı olumsuz şartlara bağlı olarak otomotiv yedek parça ve bileşenlerinin tedarikinde sorun yaşandığını ve bu nedenle sektördeki birçok otomobil üreticisi firmanın Ekim ayında üretim miktarlarında kesintiye gideceklerini söyledi.

Japon otomobil firmaları yarı iletken yonga ve diğer bazı yedek parçaların tedarikinde yaşanan sorun nedeniyle, içinde bulunduğumuz ayda da üretimlerini azaltmışlardı.

Akio Toyoda, yaptığı açıklamada, planlanan üretim kesintilerinin miktar ve oranları üreticiden üreticiye değişmekle birlikte, Ekim ayında üretimin Eylül ayına göre daha düşük seviyeye gerilemesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Toyota firması da geçtiğimiz ay yaptığı bir açıklama ile üretim kesintisi uygulayan diğer büyük otomotiv firmaları arasına katılmış ve Eylül ayındaki üretimlerini daha önce planladıkları miktarın %40 daha altına çekeceklerini açıklamıştı.

Şu anda küresel satış hacminde dünya lideri konumunda olan Toyota firmasının yetkilileri, 31 Martta sonlanacak üretim yılının hedefi olan 9,3 milyon adet otomobili tamamlayabilmek için söz konusu kesintileri telafi etmeye gayret göstereceklerini belirttiler.

Yedek parça tedarikinde yaşanan sıkıntılardan yoğun olarak etkilenen diğer Japon otomotiv firmaları arasında Nissan, Honda, Suzuki ve Mazda da yer alıyor.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü