Yeni Bir Araştırmaya Göre, Tek Kullanımlık Plastik Attıkların %55’inden Sadece 20 Şirket Sorumlu

27 Mayıs 2021

Yapılan bir araştırma, dünyadaki tek kullanımlık plastik atığın %55'inden 20 şirketin sorumlu olduğunu ve ExxonMobil'in bu şirketlerin başında yer aldığını ortaya koydu. Plastik Atık Üreticileri Endeksi, kısa kullanım ömürlerinin sonunda okyanusları kirleten veya yakılan/çöplüklere atılan tek kullanımlık plastik eşyalar haline gelen polimerleri üreten firmaları ortaya koyuyor. Çalışma, Avustralya Minderoo Vakfı tarafından Wood Mackenzie, London School of Economics ve Stockholm Environment Institute gibi ortaklarla gerçekleştirildi.

Araştırmaya göre, 2019'da 130 milyon ton tek kullanımlık plastik atılmıştır. ExxonMobil, 5,9 milyon ton ile dünyadaki en büyük tek kullanımlık plastik atık kirleticiler listesinin başında yer aldı. Dünyanın en büyük kimya şirketi olan ABD merkezli Dow, 5,5 milyon ton plastik atık oluştururken, Çin'in petrol ve gaz kuruluşu Sinopec 5,3 milyon ton plastik attık üretti. İlk 20 şirketin 11'i Asya'da, dördü Avrupa'da, üçü Kuzey Amerika'da, biri Latin Amerika'da ve biri Orta Doğu'da bulunuyor. Analiz ayrıca, Avustralya'nın kişi başına en çok tek kullanımlık plastik atığı ürettiğini gösterdi. Avustralya’yı ABD, Güney Kore ve İngiltere takip ediyor.

Tek kullanımlık plastikler neredeyse tamamen fosil yakıtlardan yapılmakta ve geri dönüşümü en zor maddelerden başında geldiğinden gezegendeki plastik krizini daha da olumsuz etkilemektedir. Her yıl dünya çapında tek kullanımlık plastiğin yalnızca %10-15'i geri dönüştürülmektedir. Araştırma, küresel plastik endüstrisinin on yıllardır minimum düzenleme ve sınırlı şeffaflık uygulamasına izin verildiğini ve bunun da döngüsel ekonomiye geçiş çabalarını baltaladığını söylüyor. 2050 yılına kadar plastikten kaynaklı emisyonların sera gazı emisyonlarının %5-10'unu oluşturması bekleniyor.

Kaynak: Earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü