Yeni Bir Çalışmada Paris İklim Değişikliği Anlaşması Hedeflerinin Yakalanmasının Güç Olduğu Belirtildi

16 Eylül 2021

Yeni bir araştırma, fosil yakıtların büyük bir çoğunluğunun çıkarılmaması ve tüm ülkelerin karbon üretiminin şu anda zirve yapmış olması varsayımı durumunda, dünyanın Paris Anlaşmalarını karşılama şansının şaşırtıcı bir şekilde %50 olduğunu ortaya koyuyor.

Nature dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre, küresel ısınmayı sanayi öncesi seviyenin 1,5 derecenin altında tutma şansının %50 olması için petrol ve fosil metan gazının yaklaşık %60'ı ve kömürün %90'ının toprakta ve el değmeden kalması gerekiyor.

Bilim adamları, küresel enerji arz ve talebinin yakın analizine dayanarak, petrol ve gaz üretiminin bugün ile 2050 arasında küresel olarak her yıl en az %3 oranında düşmesi gerektiğini söylüyor; bu, Çin ve Hindistan dahil olmak üzere karbon yoğun ülkelerin şimdi veya önümüzdeki dönemde en yüksek üretime ulaşması gerektiği anlamına geliyor.

Çalışma ayrıca, ekonomileri ağırlıklı olarak petrol ve gaz üretimine bağımlı olan, özellikle coğrafi olarak Orta Doğu'da bulunan ülkeler için “büyük geçiş riskleri” konusunda uyarıda bulunuyor.

Kaynak: earth.org
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü