Yeni Fotovoltaik Yaprak Teknolojisi Güneş Paneli Verimliliğini “Önemli Ölçüde” Artırabilir

25 Ağustos 2023

Londra’daki Imperial College, güneş paneli verimliliğini önemli ölçüde artırabilecek fotovoltaik (PV) yaprak benzeri yeni bir tasarım teknolojisi geliştirdi.

PV yaprağı, doğal yapraklarda suyun hareket etmesini, dağılmasını, buharlaşmasını sağlayan terlemeyi taklit eden düşük maliyetli gereçten oluşmakta. Imperial College’a göre, PV-yaprak teknolojisindeki doğal lifler yapraklardaki damar demetlerini taklit ederken, hidrojeller sünger hücrelerine benzeyerek güneş enerjisinden enerji elde etme teknolojisinin güneş PV hücrelerinden "etkili aynı zamanda uygun maliyetli" ısı almasına olanak sağlıyor.

Güneş enerjisi PV hücrelerinin soğutulması, güneş panellerinin, uygun değer sıcaklığı olan 25°C'de ya da bu sıcaklığa olanak ölçüsünde yakın tutulmasına yardımcı olarak, güneş paneli tarafından üretilen enerji miktarının artmasına yardımcı olacaktır.

Üniversite tarafından yürütülen bir dizi testin sonucuna göre PV yaprağı, geleneksel güneş panellerinden %10 oranında daha fazla elektrik üretebiliyor.

Üniversite ayrıca, sözkonusu yeni teknolojinin, güneş panellerinde belirlenmiş olan 2050 yılı hedeflerine ulaşacak biçimde kullanılması durumunda yılda 40 milyar metreküpten fazla tatlı su üretebileceği iddiasında bulundu.

Üniversitenin Kimya Mühendisliği Bölümü’nden onursal araştırma görevlisi, aynı zamanda PV-yaprak teknolojisini içeren makalenin yazarı Dr. Gan Huang şunları söyledi: "Bu yenilikçi tasarım, güneş panellerinin performansını önemli ölçüde artırma konusunda olağanüstü bir potansiyele sahipken, aynı zamanda maliyet etkinliği ile pratikliği de beraberinde getiriyor."

Temiz enerji süreçleri laboratuvarı başkanı ve makalenin diğer yazarı Profesör Christos Markides ise şu açıklamayı ekledi: "Yenilikçi yaprak benzeri tasarımın uygulanması, küresel enerji geçişini hızlandırmaya yardımcı olabilir, aynı zamanda en kısa sürede çözülmesi gereken iki küresel zorluğun ki bu zorluklar artan enerji gereksinimi ile artan tatlı su gereksinimidir, üstesinden gelebilir.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü