Yeni Nesil Enerjili Araç Sektöründe Çin Hükümeti Rekabetçi Tedbirler Almaya Devam Ediyor

24 Haziran 2019

Çin hükümeti tarafından bugün (24 Haziran 2019) açıklanan yeni bir karar gereğince “tavsiye edilen batarya tedarikçileri” listesinin uygulamadan kaldırıldığı bildirildi. Bu uygulama ile birlikte dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin’e, yabancı batarya üreticilerinin daha fazla nüfuz edebileceği değerlendiriliyor.

Yerli tedarikçileri korumak amacıyla ilk kez 2015 yılında yayınlanarak yürürlüğe koyulan söz konusu listede, hiçbir yabancı firmaya yer verilmemişti. Sanayi Bakanlığı’nın web sitesinde bugün yayınlanan haberde, rekabetçi reform paketinin bir parçası olmak üzere, söz konusu listenin geçtiğimiz Cuma günü itibarıyla yürürlükten kaldırıldığı bilgisi verildi.

Söz konusu liste hükümetçe uygulanan diğer bir takım sübvansiyonlarla birlikte, yerli üreticilere çok büyük avantajlar sağlayarak rekabeti ortadan kaldırdığı gerekçesiyle, uzunca bir süredir yabancı firmalar tarafından eleştirilmekteydi.

Adını vermek istemeyen bir yabancı batarya üreticisi firmanın yetkilisi, listenin yürürlükten kalkmasının sevindirici olduğunu ancak, yerli firmalara kullandırılan diğer tüm teşvik türlerine de son verilmedikçe pazarın tam rekabetçi olamayacağını söyledi.

Yakın zaman önce Çin hükümeti sektöre vermekte olduğu devlet desteklerini azaltarak rekabetçi politikaları yürürlüğe koymaya başlamıştı. Bu kapsamda, sübvansiyonlardan yararlanmak isteyen yeni nesil enerjili araç üreticileri için gerekli olan şartlar zorlaştırılmış, hak kazanan firmalara ise yapılan yardımlarda kesintiye gidilmişti.

Kaynak: reuters web sitesinden özetlenerek tercüme edilmiştir.
Yayınlayan: T.C.Ticaret Bakanlığı,Ticaret Araştırmaları Genel Müdürlüğü