Yeni Uydu, Karbondioksit Verilerini Tesis Düzeyinde Tespit Edecek ve Paylaşacak

13 Kasım 2023

Kanadalı emisyon izleme şirketi GHGSat, Cumartesi günü, kömür santralleri ve çelik fabrikaları gibi tesislerin karbondioksit emisyonlarını uzaydan ilk kez tespit etmeyi amaçlayan Vanguard adlı uyduyu fırlattı.

GHGSat’ın verileri, emisyonlarını azaltmak isteyen tesislerin yanı sıra hükümetler ve bilim insanlarına da satılabilecek.

Vanguard, boru hatları, sondaj sahaları ve çiftlikler de dahil olmak üzere bir dizi küçük kaynaktan sızma eğiliminde olduğu için tespit edilmesi zor olan ve görünmez bir sera gazı olan metan bulutlarını halihazırda tespit eden ve giderek büyüyen bir uydu ağı üzerine kurulacak.

GHGSat’tan yapılan açıklamada, atmosferdeki karbondioksiti izleyen uyduların şu anda tesis düzeyindeki emisyonlara odaklanmadığı belirtiliyor. Montreal merkezli GHGSat’ın CEO'su Stephane Germain'e göre Vanguard tarafından toplanan veriler, karbondioksit emisyonlarının izlenmesi ve ölçülmesine yönelik uygulamaların kanıtlanmasına yardımcı olacak. Germain yaptığı açıklamada, uyduların metan emisyonlarının tahmin edilenden çok daha yüksek olduğunu gösterdiğini ve aynı şeyin karbondioksit için de geçerli olduğundan şüphelendiğini söyledi. Dolaysıyla, uydudan gelen bilgilerin, hükümetlerin emisyon envanterlerinin ve bilimsel modellemenin doğruluğunu artırmaya yardımcı olacağını ve yatırımcılar için kurumsal sera gazı raporlamasının kalitesini artıracağını belirtti.

Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü