Yeni Zelanda DairyNZ Araştırması Çiftçilerin 2021/2022 Sezonunda Kârlı Kaldığını Gösterdi

13 Temmuz 2023

Yeni Zelanda DairyNZ'nin yıllık “Ekonomik Araştırma Raporu”, mandıra çiftçilerinin yüksek süt fiyatı nedeniyle 2021/22 sezonunda kârlı kaldığını; ancak bu durumun çiftlik içi enflasyon nedeniyle işletme giderlerindeki artışla kısmen dengelendiğini gösterdi.

DairyNZ Ekonomi Birimi Başkanı Mark Storey, "Yem, mandıra çiftliklerindeki en büyük maliyet olmaya devam ediyor ve 2007/08 sezonundan bu yana, çiftlik maliyetlerini kontrol etmek isteyen çiftçiler için önemli bir husus. Bu çiftçiler, daha fazla ürün ekme veya ithal yem satın alma fırsatlarına bakarak satın alınan yemin maliyetini azaltmak için stratejik planlama yapmayı düşünebilir” dedi.

Bay Storey ayrıca “İşletme kârı yüksek ve düşük olan çiftlikler arasındaki fark, en iyi çiftçilerin daha verimli olması ve her bir kilogram katı yem için daha düşük işletme giderleri olmasıdır. Bu nedenle, çiftçilerin bir bütçe yapması ve daha fazla işletme gideri artışının beklendiği önümüzdeki sezon için maliyetleri nasıl yöneteceklerini düşünmesi önemlidir" diye ekledi.

Kaynak: cattlesite
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü