Yeni Zelanda, Deniz Dibi Madenciliğinin Riskleri ile Getirilerini Gözden Geçirecek

05 Mayıs 2023

Yeni Zelanda ülke yönetimi 5 Mayıs 2023 tarihinde yaptığı duyuruda, Yeni Zelanda’nın, deniz yatağı madenciliğinin riskleri, getirileri ile birlikte bu konuda bir yerel düzenlemeye gereksinim olup olmadığını gözden geçireceğini açıkladı.

Ülkenin Çevre Bakanı David Parker, deniz dibi madenciliği konusunda bir dizi güçlü görüş olduğunu, dolayısıyla incelemenin Yeni Zelandalılara konu ile ilgili söz hakkı vereceğini belirtti.

Parker yaptığı açıklamasında, "Deniz dibi madenciliğinin çevresel etkileri konusundaki endişelerin yanında, deniz dibi madenciliği yoluyla geri kazanılan minerallerin Yeni Zelanda'nın karbondan arındırılmış bir ekonomiye geçişinde oynayabilecekleri potansiyel rolün de dikkate alınması gerekiyor.” yorumunda bulundu.

Yeni Zelanda'da deniz dibi madenciliğine izin verilmekte, ancak herhangi bir deniz dibi madenciliği girişiminin Çevre Koruma Ajansı tarafından onaylanması gerekmekte. Ajansa bugüne kadar üç proje götürülmüş olmasına karşılık hiçbirine son izin verilmedi.

Nikel ile diğer yeşil enerji geçiş minerallerinin çıkarılması için yerkürenin deniz tabanında madencilik yapılmasına gerek olup olmadığı konusunda giderek daha sert bir tartışma yaşanıyor.

Yeni Zelanda, geçtiğimiz yılın Ekim ayında ulusal yetki alanı dışındaki alanlarda deniz dibi madenciliği yapılması konusunda koşullu bir moratoryumu desteklemişti.

Bakan Parker, "Yeni Zelanda'nın uluslararası konumu, ülke yönetiminin deniz yatağı madenciliğine ulusal yaklaşımını değiştirmesini gerektirmiyor. Ancak ülke yönetimi koşullu bir moratoryumu desteklediğine göre, kendi düzenleyici mevzuatımızı incelemenin zamanı geldi.” vurgusu yaptı.

Ülke yönetimi de incelemeden elde edilecek geri bildirimler ile soruşturma bulgularının herhangi bir düzenleyici değişiklik organını bilgilendireceğini dile getirdi.

Kaynak: Miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü