Yenilikçi Alüminyum-Kalsiyum Bileşeni, Güç Aktarımında Atılım Vaat Ediyor

11 Temmuz 2024

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Enerji Bakanlığı'nın gereç biliminde önde gelen bir kurumu olan Ames Ulusal Laboratuvarı, günümüzde öncü bir yüksek gerilim hattı güç iletkeninin alan denemelerini gerçekleştirme aşamasında. Alüminyum-kalsiyum bileşeni durumundaki yeni iletken, uzak bölgeler arasındaki güç aktarımında önemli bir gelişmeyi temsil ediyor. Ames Laboratuvarı'nda görev yapan bilim adamları tarafından geliştirilen, ayrıca patenti alınmış olan alüminyum-kalsiyum bileşeni iletken, daha hafif, aynı zamanda daha güçlü olup şu anda kullanılmakta olan gereçlerle karşılaştırıldığında en az %10 daha düşük hat kayıplarına neden olurken potansiyel olarak da bir ülkenin elektrik dağıtım şebekesinin güvenilirliğini,  verimini artırıyor.

Fizik mühendisliği ile elektrik mühendisliği alanlarında iletken, elektrik akımının bir ya da birden çok yönde akışına izin veren gereç türüdür.

Ames Ulusal Laboratuvarı, Iowa Eyalet Üniversitesi tarafından işletilmekte olup ABD Enerji Bakanlığı Bilim Ofisi’ne bağlı çalışan laboratuvardır. Ames Laboratuvarı yenilikçi gereçler, teknolojiler ile enerji alanında çözümler üzerinde araştırmalar yürütmektedir.

Elli yılı aşkın bir süredir, çelik çekirdekli alüminyum teller, yüksek gerilim hattı iletkenleri için endüstri standardı olmuştur. Birbirine benzemeyen metallerin bu birleşimi, özellikle buzlu, rüzgârlı, fırtınalı havalarda çok sayıda zorluğu da beraberinde getirir. Ancak söz konusu sorunların çoğu, alüminyum-kalsiyum bileşeni gibi tek tip gereç kullanılarak azaltılabilir.

Kaynak: alcircle
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü