Yeşil Enerjiye Geçiş Çabalarına Rağmen Kömürün Fonlanması Hâlâ Trilyonlarca Dolar Artış Gösteriyor

08 Mart 2022

Finans sektörü, içinde bulunduğumuz yüzyılın ortasına kadar net sıfır karbon salınımına ulaşma hedeflerini destekleyeceği sözü vermesine rağmen en kirli fosil yakıt olan kömüre hala trilyonlarca dolarlık fon sağlamayı sürdürüyor.

Alman çevre araştırması grubu Urgewald (Urgewald, sera gazı salınımlarına en çok katkıda bulunan sektörler arasında yer alan ve dolayısıyla iklim değişikliğine neden olan kömür sektöründe çalışan firmaları gözlemleyen çevre grubudur. Ç.N.) ile ortaklarının bir raporuna göre, ticari bankalar 2019 yılı başından bu yana kömür edinim zincirine 1,5 trilyon ABD Doları’ndan fazla finansman kanalize etti. Bulgular, finans sektörünün, endüstrileri fonlama konusunda net sıfır karbon salınımı düzeyine ulaşması hedefine ilişkin olarak düzinelerce bankanın Mark Carney'nin (Mark Carney, Kanada ve Birleşik Krallık merkez bankalarının başkanlığını yapmış ekonomist olup çevre konusundaki duyarlılığı ile bilinmektedir. Ç.N.) küresel işbirliğine katılmasından yalnızca üç ay sonra geldi.

Çoğu kişi artan sıcaklıklarla savaşımın gerekli olduğu konusunda aynı kanıda, ancak yalnızca birkaç büyük küresel banka kar getiren fosil yakıt müşterilerinden kaçınmaya istekli. Çalışma, en çok kömür kredisi veren finans kurumlarının arasında Mizuho Financial Group Inc., Barclays Plc, Citigroup Inc. ile JPMorgan Chase & Co.’ın da olduğunu gösterdi. Çin bankaları, kömür sektörüne sağlanan sermayenin finansmanının yüklenilmesi konusunda egemen durumda bulunuyor.

Urgewald'ın kurucusu Heffa Schuecking bir açıklamasında "Gördüklerimiz buzdağının yalnızca görünen bölümü.” yorumunda bulundu. Schuecking ayrıca "Sözkonusu durum firmaların geçiş yapmadıklarının açık bir işareti." yorumunu da ekledi.

Çalışma, ekonomilerin küresel Korona salgınından çıktığı bir dönemde yerkürenin her zamankinden daha fazla kömür yakması gerçeği ile birlikte gelirken içinde bulunduğumuz yılın da bazı iklim girişimleri konusunda gerileme yılı olabileceğine ilişkin kaygıları artırmakta.

Urgewald'da finansal araştırmalar birimi başkanı Katrin Ganswindt'e göre yine de 2020 ile 2021 yıllarında kömürün finanse edilmesinde bazı düşüş belirtileri vardı, ancak bu durumun bir dönemin başlangıcı mı yoksa yalnızca küresel salgının ekonomiler üzerindeki etkisi mi olduğu net değildi.

Kurumsal yatırımcılar kömür endüstrisindeki 1,2 trilyon ABD Doları’ndan fazla varlığı birleştirdi. Rapora göre, BlackRock Inc. ile Vanguard Group Inc., ayrı ayrı 100 milyar ABD Doları’nı aşan hisse senedi ile tahvil varlıklarıyla bu konudaki en büyük iki firma. Her iki firma da Net Sıfır Karbon Salınımı Varlıkları Yöneticileri Girişimi’nin üyesi. (Net Sıfır Karbon Salınımı Varlıkları Yöneticileri Girişimi, küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece ile sınırlamaya yönelik küresel çabalara koşut olarak, 2050 yılına ya da daha yakın bir tarihe kadar net sıfır sera gazı salınımına ulaşma hedefini desteklemeyi taahhüt eden uluslararası varlık yöneticilerinin oluşturduğu gruptur. Ç.N.)

Ülkelerin yenilenebilir enerji kaynaklarını yeğlemesiyle birlikte yeşil enerjiye geçiş sürecinde kömür santrallerinin atıl varlıklar olarak kalabileceğine ilişkin artan endişeler bulunmakta. Ne var ki, raporun bulguları bankalar ile varlık yöneticilerinin getiri elde etmek için kömürü hâlâ fırsat olarak görmeye devam ettiklerini gösteriyor.

Ganswindt, “İklimimizin en büyük düşmanı olan bir sektöre büyük miktarlarda nakit sağlanmakta.” yorumunu yaptı.

Kaynak: miningweekly
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü