Yonga Üreticisi UMC Firması Singapur’da Yeni Bir Fabrika Açıyor

24 Şubat 2022

Tayvan’ın yarı iletken yonga üreten firmalarından United Microelectronics Corp (UMC) tarafından 24 Şubat Perşembe günü yapılan açıklamada, Singapur’da yeni bir yonga fabrikası kurmak amacıyla 5 milyar dolar tutarında bir fon ayırdıkları ve 2024 yılında faaliyete geçmesini planladıkları bu yeni tesiste, özellikle 5G ve otomotiv sanayilerinde kullanılan yongaları üretmeyi planladıkları belirtildi.

Tayvan’da 20 yıldan fazla bir süredir yonga üretmekte olan UMC firması, kurulacak olan bu yeni tesiste 22 ve 28 nanometre ebatlarında yongalar üretecek.

Yeni fabrikanın müşterilerden 2024 sonrası için daha şimdiden ön siparişler almaya başladığı ve 22 ve 28 nanometre yongaların 5G telekomünikasyon, nesnelerin interneti ve otomotiv alanlarında kullanılan kritik bir teknoloji olduğu belirtiliyor.

Yeni fabrikanın mevcut bir yonga tesisinin hemen yanı başında kurulacağı ve kapasitesinin aylık 30 bin plaka civarında olacağı da verilen bilgiler arasında yer aldı.

Müşterileri arasında Qualcomm ve Infineon gibi büyük ölçekli işlemci geliştiricisi firmaların da bulunduğu UMC, daha önce 2021 yılında yaptığı bir açıklamada, 2024 yılına kadar yeni tesis kurma ve kapasite arttırma projeleri için yaklaşık 3,5 milyar dolarlık yatırım planladıklarını duyurmuştu.

Küresel yonga kıtlığı sorunu ilk başlarda sadece otomotiv firmalarını etkilemiş ve üretimlerini kısmaya zorlamışken, bugünlerde akıllı telefon, diz üstü bilgisayar ve hatta dayanıklı ev aletleri üreticilerinin bile zor durumda oldukları belirtiliyor. Yonga üreticisi firmalar ise şu an için bu taleplere yetişebilmek amacıyla kapasite artırım yarışına girmiş bulunuyorlar.
 
 
Kaynak: Reuters
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı, Ticaret Araştırmaları Ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü