Yunanistan Altı Ayda 250 Megavat Gücünde Rüzgâr Enerjisini Devreye Soktu

17 Temmuz 2023

Yunanistan Rüzgâr Enerjisi Derneği'nin yeni istatistiklerine göre Yunanistan, içinde bulunduğumuz yılın ilk altı ayında toplam gücü 252 megavatın üzerinde olan 77 rüzgâr türbinini şebekeye bağladı.

Yenilebilir enerjiler konusunda haberler geçen “Renews.biz” haber sitesinin bildirdiğine göre Yunanistan’daki bu gelişme ülkedeki rüzgar enerjisi güç kapasitesinde geçen yılın sonu ile karşılaştırıldığında %5,4 oranında artışa karşılık gelirken; şebekeye bağlanmış durumdaki toplam rüzgar enerjisi kapasitesini de 4.935,4 megavata yükseltiyor.   

Yunanistan rüzgâr enerjisi kapasitesine yapılmış olan söz konusu son eklemeler, 290 milyon ABD Doları’nı aşan yatırıma karşılık geliyor.

Derneğe göre, içinde bulunduğumuz yılın ilk yarısında Yunanistan’da geçen yılın tümünden daha çok sayıda yeni rüzgâr türbini ulusal elektrik şebekesine bağlandı.

Yunanistan’ın rüzgâr enerjisi kapasitesinde gerçekleşmekte olan büyüme ivmesi, ülkedeki firmaların, akademik çevrelerin, rüzgâr enerjisi sektöründeki profesyonellerin çabalarıyla rüzgâr enerjisine yapılan büyük yatırımların aşamalı olarak sonuçlandırılmasının sonucunda ortaya çıktı.

Ayrıca, 2023'ün ilk yarısının sonu itibariyle, büyük çoğunluğu önümüzdeki 12 ay içerisinde şebekeye bağlanması beklenen 600 megavatın üzerinde yeni rüzgâr enerjisi santrali de yapım ya da sözleşme aşamasında.

Diğer 450 megavat gücündeki yeni rüzgâr enerjisi yatırım projelerinin ise bir bölümü izin belgesi alma aşamasındayken bir bölümünün de yapımına başlanmak üzere. 400 megavat gücünde başka bir rüzgâr enerjisi yatırım projesi de ihaleleri kazanmış ve düzgün çalışma garantisi sunmuş durumda; ancak bu proje yukarıda belirtilen projelerin bulunduğu kategorilerin hiçbirine ait değil.

Kaynak: world-energy
Yayınlayan: T.C. Ticaret Bakanlığı Ticaret Araştırmaları ve Risk Değerlendirme Genel Müdürlüğü